Petak 20.04.2012.
08:00
Vestionline

Namirnice koje smanjuju stres

Riba - Ako želite da kontrolišete stres, dodajte svojoj ishrani omega-3 masne kiseline. Ove esencijalne masti mogu da pomognu u smanjivanju hormona stresa i da zaštite od depresije. Možete uzimati suplemente sa ribljim uljem, ali najukusniji način je da ih unosite hranom. Da biste imali stalan izvor omega-3 masnih kiselina i dobro raspoloženje, pokušajte da unosite po 85 grama masne ribe dvaput nedeljno i šaku oraha svaki dan.

Crna čokolada - Istraživači ističu da dobar ukus nije jedini način na koji tamna čokolada smanjuje stres. Tokom velike studije rađene u Nemačkoj, osobe koje su jele najviše crne čokolade u periodu od 10 godina, imale su niži krvni pritisak nego one koje su jele najmanje. Druga studija pokazala je smanjenje vrednosti hormona stresa kod osoba koje su često jele crnu čokoladu. Nažalost, crna čokolada ipak sadrži: "Šećer, masti i kalorije koje nisu dobre za vas", podseća nas dijetetičar sa licencom Katlin M. Zelman, zato dnevno uzimajte samo nekoliko kockica čokolade.

Crni čaj - Istraživači iz Londona kažu da kad svakodnevno pijete crni čaj, brže ćete se oporaviti od stresnih događaja. Učesnici u studiji koji su svakog dana u periodu od šest nedelja pili po četiri šolje crnog čaja, imali su manje vrednosti kortizola, hormona stresa, i tvrdili su da se osećaju opuštenije posle stresnih zadataka nego grupa koja nije pila čaj. I druge studije ističu da crni čaj popravlja raspoloženje, pa čak i utiče da povećamo pažnju tokom dana.

Avokado - Meso ovog ukusnog zelenog voća sadrži dva moćna sredstva za borbu protiv stresa: kalijum i mono-nezasićene masne kiseline. Oba mogu da snize vrednosti krvnog pritiska, a nezasićene masne kiseline pomažu i u sprečavanju depresije. Tokom velike studije u Španiji, koja je trajala 11 godina, pokazalo se da što su učesnici hranom unosili više mono-nezasićenih masnih kiselina, to im je rizik od depresije bio manji. Istraživači smatraju da ove masti poboljšavaju sposobnost mozga da upija serotonin, neurotransmiter koji popravlja raspoloženje.

2024 © - Vesti online