Četvrtak 19.04.2012.
14:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Igumanija Anastasija: Drhtimo dan i noć

Igumanija Anastasija: Jedino se u Boga uzdamo i njemu za spas neprekidno molimo
 

- Mi ovo smatramo nasiljem, ali smo nemoćne da bilo šta preduzmemo - izjavila je mati Anastasija.


Nadležni episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da je dobio uveravanja od komande Kfora da će vojnici do daljeg ostati kod manastira Devič i da bezbednost manastira neće biti ugrožena.


Ipak, nad srpskim monahinjama, kako nam je rekla devička igumanija, nadvili su se opet neizvesnost i strah zbog čega sestrinstvo ponovo ne može da ima miran san.


- Verujte, ne znamo kad nas je više strah, kad su prisutni ili kad nisu. Dok nas je čuvao Kfor strepele smo od povremenih upada albanskih ekstremista i pljačke manastirske imovine, a nije ih bilo malo i pored prisustva stranih vojnika. Ipak, ti vojnici su nam ulivali kakvu-takvu sigurnost. Toga više nema. Od sada ćemo da drhtimo dan i noć. Jedino se u Boga uzdamo i njemu za spas neprekidno molimo. Druge pomoći niotkuda više nemamo. Beograd ćuti, srpski mediji ćute - drhtavim glasom ispričala je mati Anastasija.


Iz KPS-a je saopšteno da je odgovornost za obezbeđivanje Deviča od sada u punoj nadležnosti Kosovske policije koja će tamo biti prisutna 24 sata.
 

Spaljen u pogromu 2004.

Spaljeni Devič 2004. godine

U naletu albanskih ekstremista juna 1999. manastir Devič je opljačkan i oskrnavljen, a monahinje su danima bile potpuno izolovane i konstantno su ih maltretirali albanski teroristi. U martovskom pogromu 2004. šiptarski teroristi su ovu svetinju spalili, a monahinje su jedva živu glavu izvukle. Devič je sada delimično obnovljen. Podigao ga je despot Đurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri device, po čemu je manastiri i dobio ime.

2024 © - Vesti online