Četvrtak 19.04.2012.
02:58
RTS

Opozicija traži ostavku kosovske vlade

Kada je Hašim Tači izašao za govornicu, opozicioni poslanici su napustili salu

Poslanici opozicionih partija pozvali su centralne vlasti u Prištini na hitnu akciju na severu Kosova, istovremeno tražeći da se izvrši pritisak na Kfor i Euleks, da se bave poslovima iz mandata tih misija.


Oni su se zauzeli i za prekid dijaloga sa Beogradom, tvrdeći da se dijalogom stanje na severu pogoršava.


Pojedini poslanici su rekli i da Kosovske bezbednosne snage treba transformisati u vojsku, čija bi jedna jedinica bila raspoređena u "Bošnjačkoj mahali" i na "graničnim tačkama" prema Srbiji.


Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuči je tokom rasprave rekao da je ključ problema u Beogradu, navodeći da kosovskih institucija nema na severu, ali da su u tom delu Kosova Euleks i Kfor sa kojima kosovska vlada zajednički radi.


Podnoseći izveštaj o stanju na severu Kosova nakon ubistva Seljvera Haradinaja u delu Kosovske Mitrovice poznatom kao "Tri solitera", ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je rekao da je bezbednosna situacija na severu napeta "zbog akcije srpskih kriminalnih organizacija, uz podršku ilegalnih struktura".

Redžepi je kao krivce za situaciju na severu Kosova označio srpske institucije koje je, kako je naveo, "zahvatila izborna groznica".

Kada je premijer Kosova Hašim Tači izašao za govornicu, poslanici opozicije su napustili salu.

2024 © - Vesti online