Četvrtak 19.04.2012.
01:47
Večernje novosti

Dinar uzdrmao privatne penzije

Zabrinuti penzioneri

- Penzijski fondovi drže deo imovine i u evrima, kako bi ostvarili što bolji prinos za ulagače. Ukoliko očekujemo da će dinar slabiti, veći deo novca držimo u evrima i obrnuto. Prošla godina, tokom koje je dinar ojačao, pokazala je da je to bolji pristup od držanja sredstava samo u evrima. - objašnjava za "Novosti" Milan Kovač, direktor "Dunav društva za upravljanje.

- Uz to, na dinarske instrumente imamo prinos od preko 15 odsto godišnje. Dinar je oslabio od početka godine za 6,5 odsto, a prinos na instrumente u evrima je od pet do šest odsto. To je i dalje manje od 15 procenata koje ostvarujemo na ulaganja u dinarske instrumente - ističe Kovač..

Ipak, prema rečima Nataše Marjanović, direktora "Delta Đenerali" društva, fokus pri investiranju je na dugoročnim prognozama kretanja kursa, tako da dnevne oscilacije nisu od primarnog značaja.

- Jedan od dva penzijska fonda kojima upravljamo, "Delta Đenerali indeks", ulaže isključivo u imovinu indeksiranu u evrima i namenjen je upravo članovima koji su prevashodno zabrinuti zbog oscilacija kursa evra i žele da sredstva koja su uplatili ne gube na vrednosti iskazanoj u evrima. Drugi fond ulaže i u dinarske hartije za koje se smatra da nose dobar prinos uz prihvatljiv rizik - ističe Marjanovićeva.

Državne hartije

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, fondovi imaju 10,6 milijardi dinara u domaćoj valuti, dok je imovina vredna 2,96 milijardi dinara u evrima. I dalje su za ulaganje fondovima najprivlačniji zapisi Trezora, u kojima drže gotovo 5,5 milijardi dinara. Tu su i državne obveznice sa pet milijardi dinara.

Sunčica Pribišević, portfolio menadžer "Rajfajzen future", ističe da na domaćem tržištu kapitala postoji dovoljan broj instrumenata čija je vrednost izražena u evrima a u koje imovina dobrovoljih penzijskih fondova može bez ograničenja da se ulaže. To su, na primer, državne obveznice iskazane u evrima i zapisi Trezora.

- Takođe, do 35 odsto imovine fonda može da se uloži u depozite kod banaka, koji mogu da imaju valutnu klauzulu i do 10 odsto imovine fonda može biti uloženo u inostrane hartije od vrednosti. To znači da postoje mehanizmi zaštite vrednosti imovine od mogućeg slabljenja domaće valute - objašnjava sagovornica.

2024 © - Vesti online