Četvrtak 19.04.2012.
08:00
Vestionline

Šokantno otkriće: Bol je dobar za zdravlje

Dok ima bola znači da se telo samo bori sa onim što ga muči

Svake godine se potroše milioni na kupovinu lekova protiv bolova. Međutim, naučnici sada ističu da bol ima ključnu ulogu u održavanju ljudi živima. Kako? Bol, objašnjavaju oni, pokreće skrivene isceljujuće procese u telu koji deluju čak i kod teških stanja poput srčanih udara, a sprečava i nastanak i razvoj hroničnih oboljenja poput artritisa.

Britanski naučnici su utvrdili da bol zapravo pomaže ozdravljenju, piše časopis američkog udruženja za srce "Circulation". Kao primer navode srčani udar i objašnjavaju da bol koja prati to stanje zapravo spašava ljudske živote. Blokiranje takvog bola lekovima, ističu naučnici, umanjuje šansu za preživljavanje.

Signali boli koji se šalju iz srčanih nerava tokom srčanog udara pomažu u privlačenju matičnih ćelija iz koštane srži, koje potom saniraju nastala oštećenja i obnavljaju protok krvi i prenos kiseonika u ćelije. Istraživanje, kojim je ovo dokazano, najpre je sprovedeno na miševima, a potom i na ljudima.

"Stvarni osećaj bola posebno je važan kod srčanih udara jer, kako se čini, uzrokuje psihološke procese u mozgu koji su uključeni u mehanizam za obnavljanje i ozdravljenje tela", kaže profesor Paolo Madedu, vođa zanimljivog istraživanja.

Doktor Helen Vilson, naučnica koja je takođe radila na istraživanju, navodi: "Bol je vrlo komplikoan proces. To nije samo način na koji nas telo upozorava da nešto nije u redu. Kada osećamo bol, to može biti i znak da telo samo radi ono što može kako bi popravilo problem".

2024 © - Vesti online