Sreda 18.04.2012.
13:03
D. Dekić - Vesti

"Dosta mi je diktature velikih"

Đorđe Vukadinović, politički analitičar
 

- Rešio sam da se uključim da bih skrenuo pažnju na nepravedan izborni sistem u Srbiji koji favorizuje velike i već postojeće stranke i igrače, a apsolutno isključuje one male i bez mnogo para - kaže za "Vesti" Vukadinović.


Zašto ste se odlučili za NOPO?
- Pre svega, zato što su prihvatili našu Inicijativu za spas Srbije, u kojoj se, pored ostalog, zahteva hitno raspisivanje referenduma o pristupanju EU i NATO. Osim toga, NOPO me pomalo podseća na pokret Okupirajmo... i Anonimuse, protestuju protiv diktature velikih i partijskog sistema nameštenog tako da se niko novi ne može pojaviti.
 

Razočarana dijaspora

U ovoj kampanji izostaje obraćanje rasejanju?
- Političke partije na vlasti su na dijasporu gledale, kako naš narod kaže, kao na kravu muzaru, odnosno u njima su videle samo potencijalne sponzore i finansijere. Sredstva koja je dijaspora uložila u zemlju nisu beznačajna. Došlo je, međutim, do dvosmernog i dvostrukog razočaranja. Srbija je razočarana što rasejanje ne daje više, a naši građani u inostranstvu što zauzvrat nisu ništa dobili.

Ko su ljudi koje predvodite?
- Ne poznajem ih sve. Ali mislim da je to samonikla grupa mladih ljudi, za koje, dok ih ja nisam podržao, niko nije čuo. Nemaju bilborde i spotove. Stranka su poštenih namera, bez političkog zaleđa, koja pokušava uneti poštenje u brlog zvani politički život Srbije. Na izbore idu kao manjinska lista da bi umanjili svoj finansijski hendikep. U svakom slučaju, ako bi ušli u parlament sa jednim poslaničkim mandatom, ja bih bio spreman da im ga vratim i nastavim sa svojim dosadašnjim poslom i borbom.

Nadate li se ulasku u skupštinske klupe?
- Mene to lično ne zanima mnogo, nego mi je cilj promocija našeg programa, to jest Inicijative za spas Srbije, kao i podrška tim mladim a još uvek neiskvarenim ljudima. Evidentno je da postoji neka vrsta gladi za novom pričom. No, problem je što postojeći partijski sistemi i velika logistika koju imaju, bilo da su u vlasti ili opoziciji, ne ostavljaju veliki prostor i naročitu šansu malima.

Pošto Inicijativa za spas Srbije naginje desno, da li ćete na toj strani praviti eventualne saveze?
- Nije to ni desni ni levi, već državotvorni program. Mada verujem da će ipak na nešto više simpatija naići kod onih koji su skloni DSS ili radikalima, a donekle i Dverima naprednjacima. Ipak, smatram da je naša Inicijativa generalno prihvatljiva svima kojima su na srcu interesi države i građana, bez obzira na to da li su desna ili leva politička opcija, jer ovaj anacionalni trend u Srbiji mora da bude zaustavljen.

Na koju partiju levice mislite?
- Ne mislim na konkretne partije, kod kojih je iz pragmatičkih i dnevnopolitičkih razloga sve izmešano, nego više na načela, ideje i uverenja. Ali verujem da je najveći broj tačaka naše Inicijative prihvatljiv i onim tradicionalnim biračima SPS.
 

Obrnuta srazmera

Glad za novim političkim formacijama u Srbiji mnogo je veća nego što će one dobiti glasova, ukoliko se uopšte i pojave na izborima. Nadam se i da će se te nove snage ipak pojaviti u većem procentu od očekivanog, ali svakako daleko manjem od onog što bi u ovim okolnostima mogla da bude njihova snaga, ocenjuje Vukadinović.

2024 © - Vesti online