Četvrtak 19.04.2012.
08:00
Srna

Šetnja Beogradom Andrićevim stopama

Spomenik piscu na Andrićevom vencu

Ministar kulture Srbije Predrag Marković kaže da je tura zamišljena kao šetnja nobelovca Ive Andrića Beogradom i predviđa obilazak 15 objekata i institucija koji su na određen način bili značajni za njegov život i stvaralaštvo.

Na svečanosti u Domu Narodne skupštine, jednoj od 15 lokacija kulturno - turističke ture, Marković je podsetio da je Andrić neko vreme živio u hotelu "Ekscelzior" u Prizrenskoj ulici, da je imao sto u hotelu "Moskva", da se šetao Kalemegdanom, a da obilazak svih tih mesta daje nove mogućnosti za upoznavanje onoga što je Andrić ostavio u svojim knjigama.

U šetnji Andrićevim Beogradom predviđen je obilazak knjižara "Naučno delo", Udruženja književnika Srbije, zgrade "Politike", Srpske književne zadruge, Ministarstva spoljnih poslova, Pionirskog parka, zgrade "Borbe" i Narodne biblioteke Srbije.

Kulturno- turistička tura "Beograd Andrićevim koracima" organizovana je u okviru obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivu Andriću, 100 godina od objavljivanja njegovog prvog dela i 120 godina od rođenja nobelovca.

2024 © - Vesti online