Utorak 17.04.2012.
14:15
Beta

Zvečan: Biće izbora ma šta rekao Bogdanović

Dobrosav Dobrić

"Izjava jednog ministra nije stav države. Zakon o lokalnim izborima je stariji od izjave jednog ministra, on jasno definiše obaveze lokalnih skupština za izbore odbornika", rekao je Dobrić u telefonskoj izjavi za agenciju Beta.

Bogdanović je u nedelju kazao da lokalnih izbora neće biti na Kosovu i Metohiji jer ih UNMIK nije odobrio, ali da to ne znači kraj srpskih institucija u Pokrajini.

"Mi smo u skladu sa zakonom počeli da sprovodimo izborne radnje i izabraćemo odbornike za skupštine opštine Zvečan", rekao je Dobrić.

Upitan šta će učiniti ako buduća vlada Srbije ne bude priznala rezultate lokalnih izbora u toj opštini, on je kazao da će to biti način za izbacivanje građana sa Kosova iz države Srbije.

"Neka kažu jasno da ne žele Srbe sa Kosova u sastavu Republike Srbije, a ne na takav način da nas izbacuju iz sopstvene države", rekao je Dobrić.

Kako prenosi dnevnik "Danas", u Zvečanu su za lokalne izbore 6. maja liste podneli SRS, DSS, SNV severnog Kosova i Metohije i URS.

Izbori su najavljeni i u drugoj opštini severnog Kosmeta - Zubinom Potoku. U ostale dve opštine, Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici, izbori nisu raspisani jer tamo još traje mandat lokalnih samouprava izabranih na ponovljenim izborima 2009. i 2010. godine.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je najavio da će na severu Kosova i Metohiji lokalni izbori biti organizovani i u Zubinom Potoku.

Pantić je za KiM radio iz Čaglavice kazao da su "izborne radnje u toku, i teku po planu, formirane su opštinske izborne komisije i većina stranaka je predala svoje izborne liste u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi".

"Nadamo se da će se i u onim srpkim opštinama, u kojima postoje uslovi, održati izbori jer je obaveza međunarodnih organizacija na Kosovu, pre svega Kfora da osigura mir i bezbednost za sve građane Pokrajine pa samim tim i na dan održavanja lokalnih izbora", rekao je on.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je ocenio da bi nesprovođenje lokalnih izbora značilo "tiho iseljavanje Srba, najpre onih južno od Ibra", a potom i sa severa gde su većina, i rekao da bi neodržavanje tih izbora dovelo do novih priznanja nezavisnosti Kosova.

2024 © - Vesti online