Utorak 17.04.2012.
08:01
Politika

Evropa brine zbog korupcije i reforme pravosuđa u Srbiji

Pare u Srbiji odlaze tamo gde ne treba...

Naime, osim što je pozdravio odluku Evropskog saveta donetu 1. marta ove godine, da se Srbiji odobri status EU kandidata, Evropski parlament je u Rezoluciji od 29. marta 2012. godine izrazio i veliku zabrinutost, naročito kada je reč o sprovedenoj reformi pravosudnog sistema i borbi protiv korupcije.


Evropski parlament tako, između ostalog, u pomenutom dokumentu “poziva srpsku Vladu da pojača sve svoje napore da bi se osigurala nezavisnost i stručnost sudstva i tužilaštva, ali i u reorganizaciji pravosudnog sistema“.

Izgleda da za srpske sudove nisu kupljeni novi čekići... ili se misli na neku drugu reformu?

U Rezoluciji se, kako piše “Politika“, navodi i da su razvoj nepolitizovanog pravosuđa i podela vlasti bitni elementi u reformi pravosuđa.


“Evropski parlament žali zbog nedostatka transparentnosti i niza nedostataka i propusta načinjenih u postupku revizije i u žalbenom postupku u vezi sa sudijama i tužiocima koji nisu reizabrani, uključujući i kršenje postupaka i standarda“, navodi se u Rezoluciji, a potom i konstatuje da bi navedeni nedostaci mogli da imaju uticaj na nezavisnost sudstva, podelu vlasti i vladavinu prava.

2024 © - Vesti online