Utorak 17.04.2012.
07:46
Beta

Pohapšeni internet narko dileri

Narkotici prodavani anonimno preko interneta
 

Optužnica podignuta pred sudom u Los Anđelesu tereti osmoricu optuženih za upravljanje "Farmers marketom", koji je omogućavao dobavljačima droga, uključujući LSD, ekstazi i ketamin, da narkotike prodaju anonimno onlajn.


Oni su imali mušterije u 34 zemlje i prihvatali različite načine plaćanja, gotovinu i novčane transfere preko Vestern juniona i Pejpal, navodi se u optužnici. Od 2007. godine do 2009. godine bilo je više od 5.000 porudžbina droge u vrednosti većoj od milion američkih dolara.


Kao vođa grupe označen je Holanđanin, 42-godišnji Mark Vilems, koji je uhapšen u svojoj kući u Holandiji. Ostalih sedmorica optuženih uhapšeni su ranije u svojim domovima u Kolumbiji i američkim saveznim državama Ajova, Mičigen, Džordžija, Njujork, Nju Džersi i Florida.


Još sedam članova grupe uhapšeno je u Holandiji i saveznim državama Džordžija, Nju Hempšir, Pensilvanija i Nju Džersi, a zaplenjene su halucinogene pečurke, hašiš, LSD, marihuana i ekstazi. Optuženima preti kazna doživotnog zatvora.


Slučaj je pokrenut pred sudom u Los Anđelesu jer su sa tog područja neki redovni kupci droge i tajni agenti koji su kupovali drogu.


"Trgovina drogom sada obuhvata svaki kutak sveta, uključujući i naše kućne kompjutere, ali je toliko duga i ruka pravde", naveo je u saopštenju američki tužilac Andre Bajrote Džunior.


Grupa je koristila Tor internet mrežu koja omogućava anonimnost učesnika, a prvobitno je razvijena kao projekt laboratorije za istraživanja američke mornarice radi zaštite vladinih komunikacija.

2024 © - Vesti online