Ponedeljak 16.04.2012.
22:37
telegraf.rs

Legendarni momenti srpskog sporta!

Koš koji je nam Hrvati nikada neće oprostiti: Utakmica šampionata Evrope u Barseloni 1997. godine
 

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 1984. godine

Legendarni Mladen Delić zauvek je ostao u srcima navijača širom nekadašnje države. U poslednjim sekundama kvalifikacija za EP u fudbalu 1984. godine Ljubomir Radanović postigao je na “Poljudu” pobedonosni gol protiv Bugarske 3:2, što je Jugoslaviju odvelo na završnicu šampionata.

- Vujović, Vujović, evo šansa, goooollll!!!! Pa, je li ovo moguće? Ludnica, što je ovo? – urlao je Delić.

Svetsko prvenstvo u vaterpolu 1986. godine

Nezaboravna finalna utakmica prvenstva sveta u vaterpolu 1986. godine u Madridu, završena je maestralnim golom Igora Milanovića u poslednjoj sekundi, kada je SFR Jugoslavija savladala Italiju rezultatom 12:11 posle tri produžetka.

- Milanović, Milanović, Milanović! Jugoslavija je prvak svijeta! – poručio je tada poznati crnogorski komentator Milorad Đurković.


Zvezda – Bajern 1991. godine

- Nebo se otvorilo! – u delirijumu je bio Milojko Pantić nakon što je Klaus Augentaler odveo Crvenu zvezdu u finale Kupa šampiona.

Pri rezultatu 1:2 svi su se već pomirili sa produžecima na Marakani, ali je nakon centaršuta Mihajlovića Augentaler zahvatio loptu, koja se vinula u nebo i – završila iza leđa Aumana!

Istanbul 1992. godine

Toliko opisivana trojka Aleksandra Đorđevića zaslužila je da se još jednom nađe u izboru. Jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena imao je samo osam sekundi vremena da donese svom timu pobedu i evropsku titulu, i – uspeo je!

- Izvinite što sam zaćutao na trenutak, ja u svojoj karijeri ovo nisam doživeo – rekao je uzbuđeni Dragan Nikitović posle utakmice sa Huventudom.

Evropsko prvenstvo u košarci 1997. godine

Opet u akciji Aleksandar Đorđević. Utakmica šampionata Evrope u Barseloni protiv Hrvatske. Prva utakmica dve ekipe nakon raspada države, emocije su bile previše vruće, svima sem Đorđeviću. Pri rezultatu 62:61 za “šahovničare” uzeo je loptu u svoje ruke i replicirao akciju iz Istanbula, donevši pobedu SR Jugoslaviji!

- Vodimo 62:61, valjda nećemo primiti koš – rekao je Slavko Cvitković, ostavši potom bez reči na trojku Đorđevića.

Finale Jadranske lige 2010. godine

Još jedna košarkaška utakmica ušla je u istoriju. Finalni duel regionalne lige između Cibone i Partizana u prepunoj zagrebačkoj Areni pripao je Partizanu. Bogdanović je trojkom doneo nepopisivo slavlje Cibosima na 0,6 sekundi do kraja za vođstvo 74:72. Cela Arena je bila u ekstazi, ali ih je u očaj bacio Dušan Kecman trojkom sa više od pola terena!

- Jao! Ne, ne, ne, ovo nije moguće. Nije se moglo igrati – maltene sa suzama u očima saopštili su komentatori HRT-a da je Partizan pobedio i osvojio Jadransku ligu.

Svetsko prvenstvo 2010. u košarci

Novi istorijski duel Srba i Hrvata u igri pod obručima. U osmini finala Mundobasketa Aleksandar Rašić je rešio duel pogodivši jedno od dva slobodna bacanja – 73:72 (drugo promašio namerno), a pokunjeni hrvatski komentator Slavko Cvitković samo je izustio:

- Pa, nemojte nam to raditi! Ne možemo ništa za sekundu! To mogu samo Srbi!

Na istom šampionatu, već u narednoj četvrtfinalnoj utakmici protiv aktuelnih svetskih šampiona Španaca, Miloš Teodosić postigao je pobedonosni koš u stilu slavnog prethodnika Đorđevića – 92:89!

- Ohohohohooho! Bravo majstore! – urlao je presrećni Slobodan Šarenac.

2024 © - Vesti online