Ponedeljak 16.04.2012.
15:07
RTS

KK Partizan: 20 godina od legendarnog trijumfa

Šut Aleksandra Đorđevića za titulu evropskog šampiona

"Crno-beli" su se tom pobedom u Istanbulu svrstali među evropske košarkaške "besmrtnike" i postali jedini srpski tim koji je osvojio ovaj trofej.

Đorđević je u daljoj karijeri postigao još mnogo važnih koševa, ali je ovaj iz Istanbula u velikoj meri obeležio je njegovu bogatu karijeru. 

Druga, ali podjednako važna "osovina" Partizana na parketu istanbulske hale 'Abdi Ipekči', bio je Predrag Danilović, trenutno predsednik crno-belih. On je tada proglašen za najkorisnijeg igrača završnog turnira.

Trijumf u Istanbulu je predstavljao i početak fantastične trenerske karijere Željka Obradovića, koji se nakon toga gotovo "pretplatio" na pehar namenjen šampionu Evrope.

Ogroman uticaj na uspeh Partizana, sa mesta savetnika, imao je pokojni profesor Aleksandar Nikolić, tvorac jugoslovenske škole košarke. Partizan je do završnog turnira prošao put kakav verovatno nije nijedan klub u istoriji evropske košarke.

Crno-beli su, zbog rata u tadašnjoj Jugoslaviji, samo jednu utakmicu kao domaćini odigrali u hali Pionir, dok su u ostalim mečevima protivnika ugostili u madridskom predgrađu Fuenlabradi.

Pored Đorđevića i Danilovića, tim čiji je prosek bio 21,7 godina, tada su činili Zoran Stevanović, Mlađan Šilobad, Željko Rebrača, Ivo Nakić, Nikola Lončar, Vlada Dragutinović, Slaviša Koprivica, Dragiša Šarić.


Klub iz Humske će od 20 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održati svečanu akademiju na kojoj će biti predstavljen dokumentarni film "Ima jedan tim".

2024 © - Vesti online