Ponedeljak 16.04.2012.
21:12
Beta

Poslanici ne žele promenu prava na govor u Bundestagu

Poslanici ne žele promenu prava na govor u Bundestagu

Za vikend su mediji izvestili da se spremaju izmene poslovnika Bundestaga kojima je predviđeno da za govornicu Bundestaga mogu tokom debata da staju isključivo poslanici sa liste koju je odobrila stranačka poslanička grupa.

Izmene predviđaju da ostali poslanici mogu, ako im predsednik Bundestaga dodeli reč, da govore samo u izuzetnim prilikama i to najduže tri minuta, ali i tada samo ako se složi ostatak parlamentarne grupe.

Vreme pojedinačnih govora u Bundestagu inače je ograničeno na 15 minuta.

Niz poslanika svih stranaka sada se usprotivio predviđenoj izmeni poslovnika koja bi trebalo da bude usvojena krajem aprila.

Oni smatraju da se ovim oduzima pravo narodnim predstavnicima na sopstveno mišljenje i ukazuju da poslanici deluju u skladu sa politikom stranke, ali i sopstvenom savešću.

Političar Zelenih, jedan od najstarijih poslanika Bundestaga, Hans-Kristijan Štrebele ocenio je da bi izmene značile "disciplinovanje" poslanika koji imaju mišljenje
drugačije od njihove stranke, čime bi stradala sloboda i raznolikost mišljenja.

Štrebele je dodao da se, u tom slučaju, ne treba čuditi ako birači okrenu leđa politici i smatraju da njihova mišljenja nisu zastupljena u parlamentu.

I više poslanika vladajućih stranaka protivi se ovakvom predlogu, a šef takođe vladajuće Hrišćnsko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer (Seehofer) je predložene izmene nazvao "apsurdnim" i podsetio da upravo uspeh nove stranke Pirata pokazuje da je potrebno više, a ne manje neposredne demokratije.

Pitanje nastupa poslanika koji ne dele mišljenje svojih partija rasplamsalo se prošlog meseca kada je predsednik Bundestaga u raspravi o nemačkom učešću u merama za spašavanje evra i pomoć Grčkoj poslanicima vladajućih stranaka koji nisu podržavali stavove vlade dodelio pravo na govor od samo pet minuta.

2024 © - Vesti online