Nedelja 15.04.2012.
21:46
Večernje novosti

Pola Srba plemići i vitezovi, Bregović najstariji Srbin

Bregovići nisu u srodstvu sa Nemanjićima, ali vode poreklo od pre Hrista: Goran Bregović
 

- Malo je poznato da je gotovo pola Srbije plemićkog i viteškog roda - rekao je za “Večernje novosti“, Božidar Kljajević. - Bavio sam se i poreklom javnih ličnosti i mnogima znam korene. Knjiga je bazirana na lozi Nemanjića po ženskoj liniji, međutim, nedavno sam preko nekih dokumenata i rodoslova došao do saznanja da postoje njihovi potomci i po muškoj liniji. Ima nekoliko bratstava u Hercegovini, to su Zurovci i Zurovići, kao i u Dalmaciji, u zaleđu Šibenika. Poruka knjige je da se vratimo sebi, jer bez ličnog identiteta nećemo ni postojati, bićemo nevažni, na margini, a imamo čime da se ponosimo.


Sagovornik “Večernjih novosti“ se već 37 godina bavi proučavanjem porekla srpskih porodica. Do sada je objavio desetak knjiga i kaže da među potomcima Nemanjića ima mnogo naših kulturnih poslenika. Od književnika, to su Matija Bećković, Dobrica Erić i Branko Ćopić, zatim glumci Nebojša Kundačina i Vesna Čipčić, fudbalska legenda Dušan Savić i rukometaš Dragan Škrbić. Od loze Nemanjića vode poreklo i mnogi pevači, među kojima je i Željko Joksimović.


- Njegovi potiču od Vujića iz Tamnave, koji su takođe potomci toga roda, ali mislim da Željko to ne zna - objašnjava Kljajević. - U Željkovom liku se prepoznaje ogromna snaga, i to nije slučajno. Poreklo od Nemanjića vode kraljica narodne muzike Lepa Lukić, Jelena Broćić i Emina Jahović. Nemanjićkog roda po ženskoj liniji su Petar Grašo i Ana Kokić, a nedavno sam otkrio da Olivera Kovačević vodi poreklo od Nemanjića po muškoj liniji.

Egipćani najviše cenili brege i brđane

Istoričar Božidar Kljajević je završio i knjigu “Krst mojih predaka“, koju će takođe uskoro objaviti. U svom dugogodišnjem istraživanju došao je do saznanja da je jedno od najstarijih srpskih prezimena Bregović, kome pripada i slavni muzičar Goran Bregović.
- Stari Egipćani su zabeležili da su oduvek najviše cenili stare brege i brđane, kako su ih nazivali. To su bili Srbi koji su živeli na prostoru male Azije, od kojih su nastala dva velika srpska prezimena Bregović i Brđović. Oni vode poreklo od pre nove ere i nisu u srodstvu sa Nemanjićima.

2024 © - Vesti online