Nedelja 15.04.2012.
13:33
Al Džazira

Bogdanović: Neće biti izbora na KiM

Goran Bogdanović: Unmik rekao nema izbora

"Ne želimo da na bilo koji način kršimo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i dovoditi u opasnost Srbe koji žive južno od reke Ibar", rekao je Bogdanović, podsećajući da je Unmik nadležan za organizaciju lokalnih izbora na Kosmetu.

"Neorganizovanje izbora na Kosovu ne znači da su srpske institucije ugašene, naprotiv, lokalni izbori nisu održani od 1999. do 2008. godine, pa su naše institucije opstale i bile možda čak i jače od onih koje su formirane nakon održavanja izbora", istakao je ministar.

On je naglasio da zato nisu dobre najave da će u dve opštine na severu Kosmeta biti održani lokalni izbori, jer nije dobro da se na taj način Srbi dele i ponovio da niko nema pravo da krši Rezoluciju 1244.

Bogdanović je podsetio da je Rezolucija dokument na osnovu kog se očekuje da vrlo brzo počnu pregovori o statusu Kosova i Metohije i dodao da ako smo skloni njenom nepoštovanju, ne možemo očekivati od predstavnika međunarodne zajednice i kosovskih Albanaca da "sednu sutra i na osnovu Rezolucije razgovaraju s nama o statusu" Kosova.

"Moj apel je da lokalni izbori ne budu održani ni na severu Kosova i to neće značiti da će srpske institucije biti ukinute i da mi nećemo voditi računa o stranačkoj zastupljenosti na lokalnom nivou u opštinamka na severu Kosova", napomenuo je Bogdanović.

Ako budu održani lokalni izbori na severu porajine, priznavanje rezultata tih i takvih izbora biće u nadležnosti nove Vlade Srbije, dodao je on i rekao da misli kako bi bilo jako loše da se priznaju rezultati tih izbora.

"Zbog toga je moj apel da se odustane od sprovođenja lokalnih izbora na severu Kosova, jer postoje razni načini da lokalna samouprava na severu nastavi da funkcioniše", kazao je Bogdanović.

U tom smislu on je pomenuo formiranje opštinskih veća, ili produžetak mandata lokalnim samoupravama.

2024 © - Vesti online