Nedelja 15.04.2012.
11:41 >> 12:50h
Beta

Patrijarh Irinej služio liturgiju u Sabornoj crkvi

 

Službi su, uz vernike, prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Uskršnjoj liturgiji prisustvovali su i predstavnici ostalih verskih zajednica u Srbiji.

Uskrs se obeležava službama u svim pravoslavnim crkvama u Srbiji i na Kosovu. Uskršnju liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas je služio episkop raško-prizrenski Teodosije. Vladika Teodosije je, čitajući Uskršnju poslanicu preneo reči patrijrha Irineja koji je pozvao vernike da se "neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji".

"Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh u poslanici. Među vernicima je na liturgiji bio i ministar za Kosovo Goran Bogdanović.

"Moja poruka ide u pravcu mira, pomirenja i praštanja kako bismo opstali na ovim prostorima. Poručujem i Srbima i Albancima da je bilo dosta sukoba i prolivanja krvi i da samo dijalogom možemo rešiti problem Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović i pozvao svoje sunarodnike da "ne nasedaju na provokacije". On je poručio da će Srbija i dalje voditi računa i brinuti o ljudima koji žive na Kosovu, kako je naveo, bez obzira na to što "neki politikanti tvrde da je država digla ruke od Kosova".

"Država i dalje stoji iza kosmetskih Srba, ulaže na ove prostore i bori se da ekonomski ojača svoj narod, ali ne može tolerisati kriminal i ono što ne ide u korist ni kosmetskim Srbima, ni državi Srbiji", rekao je Bogdanović.

Srbi su danas organizovano posetili crkvu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, zapaljenu tokom međunacionalnog sukoba marta 2004. godine. Kolonu autobusa obezbeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.

2024 © - Vesti online