Nedelja 15.04.2012.
10:36
Beta

Ko bi da bude predsednik, ima rok do ponoći da se kandiduje

Približava se dan...

RIK je do sada proglasio osam predsedničkih kandidata - lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića, lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu i Zorana Stankovića koga su predložili Ujedinjeni regioni Srbije.

Proglašene su i kandidature Jadranke Šešelj koju je predložila Srpska radikalna stranka, lidera Liberalno demokratske partije i "Preokreta" Čedomira Jovanovića i predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. RIK je usvojio i predsedničku kandidaturu Vladana Glišića iz pokreta Dveri.

RIK je juče naložio grupi građana "Pokret radnika i seljaka" da u roku 48 sati dostave još 1.044 potpisa za kandidaturu Zorana Dragišića za učešće na izborima za predsednika Srbije 6. maja. U subotu je predata i predsednička kandidatura muftije Muamera Zukorlića, a za nedelju je najavljena predaja kandidature Ištvana Pastora iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Listu kandidata za izbor predsednika Republike, RIK treba da utvrdi najkasnije 20. aprila i da je objavi u "Službenom glasniku" najkasnije 21. aprila.

A evo i NJEGA

Redni broj kandidata za predsednika Srbije na listi biće utvrđen žrebom 20. aprila u 19.15 u zgradi Skupštine Srbije. Žreb se obavlja tako što se iz jednog bubnja izvlači kugla u kojoj je lista sa upisanim imenom i prezimenom kandidata i nazivom njegovog predlagača, a neposredno nakon toga iz drugog bubnja izvlači se kugla u kojoj je list sa upisanim rednim brojem koji će taj kandidat za predsednika imati na listi. Žreb, koji će biti javan, sprovešće RIK u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Kampanja partiju košta do 4 miliona evra

Za sprovođenje predsedničkih izbora 6. maja iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno je 1,39 milijardi dinara. Za finansiranje izborne kampanje predviđeno je 843 miliona dinara, dok je za potrebe RIK-a obezbeđeno 548 miliona dinara.

2024 © - Vesti online