Nedelja 15.04.2012.
03:12
Vestionline

Obama bi da menja imigracioni sistem SAD

Sa Američkog samita u kartageni u Kolumbiji, obraćajući se Južnoamerikancima koji žive u SAD, Obama je rekao da je pitanje reforme imigracionog sistema za njega veoma značajno, nešto za šta je "duboko zainteresovan".

"To je za mene lično", kazao je Obama kolumbijskoj Televiziji Univision, koja je veoma gledana među Južnoamerikancima u SAD.

Lično shvata pitanje imigranata: Barak Obama

Predsednik SAD, demokratski kandidat i na ovogogodišnjim izborima, rekao je i da bi se već pozabavio tim pitanjem ove godine, ali da nije imao odgovarajuću podršku republikanaca u Kongresu. Obama je, takođe, u intervjuu, najverovatnijeg rivala na
ovogodišnjim predsedničkim izborima, republikanaca Mita Romnija ocenio kao ekstremistu po pitanju imigracije.

Prema rečima Obame, Romni se zalaže za propise koji bi omogućili da se, samo na osnovu sumnje, zaustavi bilo koji čovek i da mu se traži dokaz o državljanstvu SAD.

"Dakle, nama je potrebna ili promena u Kongresu ili da se republikanci predomisle", kazao je Obama.

Romnijevi savetnici na to su rekli da nekadašnji guverner Masačusetsa o imigracionoj politici govori samo kada su mu potrebni glasovi Južnoamerikanaca.

"I kada je bio kandidat na prošlim izborima, Obama je obećavao reforme imigracionog sistema u prvoj godini mandata. Više od tri godine kasnije, Amerika i dalje čeka njegov plan o tome", naveli su Romnijevi saradnici.

Južnoamerikanci su veoma važan glasački blok na predsedničkim izborima, a Obama je u prethodnoj prilici imao njihovu podršku. On se sada nada sličnim rezultatima i na izborima koji slede novembra ove godine.

2024 © - Vesti online