Petak 13.04.2012.
21:57
Beta

Ovo je himna sandžačkih Bošnjaka

''Zastava'' Sandžaka, odnosno Raške

Predsednik tog veća Esad Džudžević rekao je da je tom himnom zaokružen proces, kako je naveo, samoidentifikacije Bošnjaka i krunisanje njihovog znanja, kapaciteta i kompetencija.

"Ja sin sam tvoj"

 

Ja sin sam tvoj


U plavo Božije prijestolje
Kliču zvuci s bogomolja
To su pjesme zemlje moje
Gdje huče gore i šume polja


Mila sura i žestoka
Sandžak je zemlja ponosna
Čuvam te kao i dva oka
Ja sin sam tvoj zemljo
Ja sin sam tvoj


Tamo na Limu zlatno zrnce
A na Ibru zora plava
Nad Pazarom spava sunce
Niz Pešter se razlila Vapa


Mila sura i žestoka
Sandžak je zemlja ponosna
Čuvam te kao i dva oka
Ja sin sam tvoj zemljo
Ja sin sam tvoj

"Onaj drugi deo koji je obaveza države mi smo pokušali da smestimo u deset poglavlja Bošnjačke rezolucije, koju smo već predstavili javnosti. Rezolucija predstavlja obavezu države da poštuje naša prava, stavove i identitet onako kako je to regulisano Ustavom i zakonima Srbije. Duboko sam uveren da će bošnjačka himna dati svoj doprinos stvaranju nacionalnog konsenzusa i zajedništva Bošnjaka na isti način na koji je dala i nacionalna zastava", rekao je on okupljenima.

Džudžević je najavio da će veće na čijem je on čelu sve resusrse staviti u službu pobede izborne liste Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, na predstojećim izborima zakazanim za 6. maj.

"Vojvođanska veća su podržala Demokratsku stranku u Vojvodini, Mađarsko nacionalno veće je podržalo listu Saveza vojvođanskih Mađara, prema tome i mi imamo pravo da podržimo Ugljaninovu listu. Ne treba zaboraviti da je Ugljaninova stranka upravo prva počela bošnjački preporod na ovim prostorima", rekao je Džudžević.

Svečanom skupu premijernog intoniranja himne Bošnjaka Sandžaka prisustvovali su, pored brojnih građana, reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i ministar Sulejman Ugljanin.

Etnomuzikolozi su za himnu izabrali ovu staru kasidu, vrstu pesme iz bošnjačke duhovne tradicije, uz novi, moderni, aranžman.

Kada ukucate naziv ove pesme na Jutjubu pojaviće se klipovi koji veličaju Aliju Izetbegovića, Armiju BiH, pesma je muzička podloga za snimke iz rata u BiH, a na jednom se vidi kako se mudžahedini pripremaju za rat dok im se peva "original" ove pesme.

2024 © - Vesti online