Petak 13.04.2012.
18:10
Beta

MUP krije identitet ubijenih, meštani objavili slike na Fejsbuku

Fotografije ubijenih mladića

Imena ostalih žrtava objavili su, međutim, na Fejsbuku stanovnici sela Radišani, odakle su bili ubijeni mladići. Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski. Trojica ubijenih trebalo je da maturiraju ove godine, a četvrti je imao 23 godine.

Makedonski mediji prenose slike žena iz Radišana koje nose slike ubijenih i navode da su zabrinute za bezbednost svoje dece. Stanovnici naselja Radišani blokirali su prilaz selu, postavili barikade i traže da policija što pre nađe ubicu.

"MUP intenzivno traga za počiniocima i radi na utvrđivanju motiva ubistva. Izražavamo duboko saučešče porodicama ubijenih i apelujemo da se smire strasti, a da se mediji uzdrže špekulacija i ne podgrevaju međuetničke tenzije", rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevskog.

Policija je formirala operativni štab u kome su najviše starešine nekoliko policijskih jedinica koji rade na slučaju.

Radišani su mesto koje mahom naseljavaju Makedonci, ali u selu ima i nekoliko albanskih kuća. Naselje je na putu prema nekoliko albanskih sela. Tokom krize u Makedoniji 2001. godine u tom kraju je bilo tenzija između Makedonaca i Albanaca.

Neki makedonski mediji javili su da su pojedine kuće Albanaca napadnute kamenjem, kao i da su zapaljena dva automobila čiji su vlasnici Albanci.

Policija to nije zvanično potvrdila, ali je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska kazala da u tom naselju ima prijava o oštećenju imovine pojedinaca. Policija je pozvala 30 osoba na razgovor povodom ovih ubistava.

U selu Creševo, odakle je bio ubijeni Stevkovski, stanovnici pale sveće. Stevkovski je pre nego što je ubijen bio na pecanju, a njegovo telo je pronađeno stotinak metara daleko od ostalih leševa, pa se pretpostavlja da je bio ubijen zato što je video ubice.

Petostruko ubistvo je drugi veliki incident za nepuna dva meseca u Makedoniji. U Gostivaru je u svađi oko parkinga policajac ubio dvojicu albanskih mladića, što je bio povod za seriju međunacionalnih incidenata. Tenzije su se tada smirile, ali su posle sinoćnjeg petostrukog ubistva u tom regionu raspoređene jake policijske snage.

2024 © - Vesti online