Petak 13.04.2012.
14:34
Beta

"Euleks treba da saopšti ko je kriv za smrt"

 "Euleks treba da saopšti ko je kriv za smrt"

Galuči je na svom blogu napisao da je Euleks od 8. aprila, kada je u eksploziji bombe ubijen Haradinaj, a ranjeno njegovo dvoje dece, imao dovoljno vremena da prikupi forenzičke dokaze i saopšti šta se tačno desilo.

Haradinaj je ubijen u severnom delu grada, gde su Srbi većina stanovništva. Na prozor njegovog stana podmetnuta je bomba, a Albanci su za napad optužili Srbe. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči najavio je posle toga da je moguća akcija kosovskih specijalaca na severu Kosova.

Srbi su odbacili odgovornost za napad, a Vlada Srbije saopštila je da su pozivi na nasilje iz Vlade Kosova veoma opasni i da međunarodne misije moraju da reaguju na njih.

Galuči je naveo da Euleks sigurno ima dovoljno dokaza bar da utvrdi da li je do eksplozije došlo unutar stana ili je bomba podmetnuta van njega.

Prema njegovim rečima, ako stan Haradinaja nije napadnut, Euleks mora
da spreči vlasti u Prištini da događaj iskoriste za policijske akcije na severu.

Međutim, ukoliko je bomba podmetnuta spolja, Galuči navodi da Euleks, pa i sami Srbi sa severa, moraju što pre da pronađu i kazne one koji su odgovorni za napad.

"Samo tim akcijama može se sprečiti dalja konfrontacija Srba i Albanaca na Kosovu, a u međuvremenu Kfor i Euleks moraju rasporediti snage u osetljivim oblastima kod reke Ibar kako bi sprečile eventualne nove incidente", zaključio je Galuči.

2024 © - Vesti online