Petak 13.04.2012.
13:21
Srna

Kfor spreman za obračun sa kosovskim specijalcima

Kfor spreman za obračun sa kosovskim specijalcima

''Komanda KFOR-a dobila je informaciju o pripremanju upada paripadnika `Rosu` u severni deo grada i zato je izdata naredba o podizanju gotovosti vojnika iz kampa KFOR-a u selu Mađunsko kod Vučitrna", rečeno je Srni u Komandi KFOR-a.

KFOR je, kaže izvor, zadužen za bezbednost građana i taj izvršni mandat ove misije niko ne može ugroziti.

"Vojnici KFOR-a nadgledaju aktivnosti pripadnika kosovske policijske službe. Neće im biti dozvoljeno da pređu u severni deo grada. Nadgledamo kamp `Belvedere` u južnom delu grada u kome su stacionirani pripadnici kosovske policije i njihove elitne jedinice `Rosu`'', rekao je izvor.

Ovaj izvor je naglasio da je komandant KFOR-a Erhard Drevs sinoć upozorio najviše predstavnike ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i kosovske policije da neće dozvoliti pokrete ''Rosu'' jedinice niti njihov bilo kakav pokušaj upada u severni deo grada.

Drevs je upozorio da KFOR ima mandat da očuva bezbednost građana i da, u skladu sa tim mandatom, neće dozvoliti bilo kakvu destabilizaciju situacije.

Prema nezvaničnim informacijama, u kamp "Belvedere", u kome su do pre godinu dana bili smešteni pripadnici francuskog KFOR-a, pre dve noći prebačeni su specijalci ''Rosu'' iz regionalne jedinice iz Peći i oni su pod punom opremom stavljeni na raspolaganje komandi kosovske policijske službe za region Kosovske Mitrovice.

Cilj toga je, kako Srna saznaje, da upadom u severni deo grada uspostave punu kontrolu u naselju Tri solitera u kome je u nedelju, 8. aprila, stradao Selver Haradinaj.

Srbi sa severa Kosova kažu da su spremni da spreče bilo kakve upade ''Rosu'' specijalaca i da očekuju da KFOR i Euleks obavljaju svoje uloge u skladu sa mandatom.

2024 © - Vesti online