Petak 13.04.2012.
13:53
Srna

Stefanović: Vlada nije postavila barikade na Kosmetu

Borisalv Stefanović: Vlada Srbije nije i neće nikada preuzeti bilo kakvu obavezu protiv interesa naših građana na Kosmetu
 

Stefanović je naveo da su barikade postavili građani i da su u većini slučajeva one postavljene na osnovu instrukcija tamošnjih lokalnih lidera, uključujući i Pantića, a Vlada Srbije je zatekla takvu situaciju i nastojala da smiri tenzije između Srba na severu sa jedne, i međunarodne zajednice i prištinskih vlasti sa druge strane.


"Hteo bih da demantujem izjave Pantića i Petkovića da Vlada Srbije i ja, kao šef pregovaračkog tima, nismo obaveštavali javnost i Narodnu skupštinu o postignutim dogovorima između Beograda i Prištine", istakao je Stefanović u demantiju upućenom RTS-u zbog izjava Pantića i portparola Demokratske stranke Srbije Petra Petkovića u emisiji "Oko", koja je emitovana 10. aprila, kada je rečeno da je "Stefanović svojim dogovorima naterao Srbe na Kosovu da uzimaju tablice koje izdaje takozvani MUP Kosova", da se "administartivna linija pretvara u graničnu" i da "vlada postepeno radi na tome da Kosovo i Metohija postane nezavisno".


Dogovor o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, rekao je Stefanović, podrazumeva da Euleks poseduje izvršni mandat na prelazima Jarinje i Brnjak i "da takozvani kosovski carinici imaju samo jednu vrstu posmatračke uloge".


Ni na jednom administrativnom prelazu, naglasio je Stefanović, nema i neće biti državnih obeležja i simbola i oni ni na koji način ne liče na granične prelaze.


Stefanović je naveo i da dogovor sa Prištinom o slobodi kretanja podrazumeva da Priština izdaje i registarske tablice koje su statusno neutralne ("KS" tablice, a ne "RKS") i da svi građani imaju pravo na njih, dok građani Srbije imaju puno pravo na srpske registarske tablice i sva dokumenta.


"Vlada Srbije nije i neće nikada preuzeti bilo kakvu obavezu protiv interesa naših građana na Kosmetu. Neistina je i da smo dozvolili bilo kakvu upotrebu takozvanih ’kosovskih’ pasoša ili nametanje takozvanih ’kosovskih’ institucija`", naveo je Stefanović

2024 © - Vesti online