Petak 13.04.2012.
06:33
Vestionline

Preterana štednja EU dovešće do katastrofe

"Slepo praćenje finansijskih ciljeva, bez osvrtanja na opšte dobro, vodilo je u propast - nekada i sada", poručio je Dumas.

Do kraja godine, drugi će izbaciti Grčku iz evrozone

Prema njegovom mišljenju, mere štednje u Grčkoj nisu dale pozitivne efekte.

"Prošle godine budžetski deficit bio je 11 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Ove godine biće 10 odsto. Ali tokom vremena je BDP znatno smanjen, jer je ekonomija oslabila. Dakle, Grci se nadalje zadužuju, dok primanja postaju sve manja. Drugim rečima, dugovi su bezvredni", rekao je Dumas.

On je istakao da svaka tri meseca zemlje evrozone moraju jednoglasno da odobre sledeću isplatu pomoći Grčkoj, dodajući da je samo pitanje vremena kada će se promeniti raspoloženje u zemljama donatorima, javio je "Dojče vele".

"Do kraja godine drugi će reći dosta i izbaciti Grčku iz zone evra. Za njom će izaći i Portugal, pa Španija, možda čak i Italija - sve one će morati da napuste evro. Verujem da je to, najverovatnije, rešenje problema. A možda će Nemci smisliti još nešto bolje i prvi napustiti evro", konstatovao je Dumas.

Da preterana štednja šteti saglasan je i kanadski ekonomista Vilijam Vajt.

"Nema koristi od leka koji ubije pacijenta. U Grčkoj godinama vlada recesija. Ljudi određenih profesija napuštaju Grčku, Španiju ili Portugal. Kada se toliko smanji produktivna snaga da je pacijent smrtno ugrožen, onda nema smisla da mu se prepisuje jedan te isti lek", rekao je Vajt.

2024 © - Vesti online