Petak 13.04.2012.
14:04
Lj. Ivanović - Vesti

Vožnja kroz Srbiju skuplja 18 odsto?

Nove cene moguće na leto: Putari tražili poskupljenje od 30 odsto

- Cene putarine nisu menjane od februara 2008. godine i realno bi bilo da one budu povećane za iznos inflacije u tom periodu, što je oko 30 odsto - kaže Drobnjak.
Ipak, poskupljenje za trećinu, makar i bilo ekonomski opravdano, nije politički realno, tim pre što Srbija kasni sa dovršetkom gradnje Koridora 10, te niskim cenama

Od Beograda do Niša 860 dinara

 

Ukoliko Vlada Srbije usliši zahtev putara za poskupljenjem od 18 odsto, vožnja autom od Beograda do Niša bila bi veća za oko 130 dinara i iznosila bi 860 dinara, a putarina od Beograda do Novog Sada poskupela bi za oko 40 dinara - na 280 dinara.

drumarina zapravo odvlači saobraćaj s Koridora 4, koji zajednički dovršavaju Rumuni i Bugari koji su u prednosti jer kao članice EU nemaju carinske kontrole na granici.


Putevi Srbije već duže traže povećanje cene putarine, a zahtev da putarina poskupi za 11 odsto podnet je Ministarstvu za infrastrukturu još u maju 2010. godine. Odluku o visini putarine posle zahteva Puteva Srbije trebalo bi da odobri Ministarstvo za infrastrukturu, a potom i Vlada. Resorni ministar Milutin Mrkonjić se tom zahtevu protivi sa uverenjem da je "putarina već preskupa i da njeno poskupljenje nije planirano".


Premda nijedan vozač ili prevoznik neće nikada reći da su putarine male, činjenica je da je vožnja autoputem u Srbiji najjeftinija u regionu, s naplatom 0,03 evra po kilometru, dok je u Hrvatskoj cena 0,05 evra koliko je i u Italiji, dok je u Španiji 0,085, Francuskoj 0,095 evra, dok se u Sloveniji putarina za tu kategoriju vozila plaća vinjetama, baš kao i u Mađarskoj. Primera radi 409 kilometara Zagreb-Split je među najskupljim u Evropi i iznosi 21,5 evra, dok se u Srbiji za 450 kilometara od Niša do Subotice plaća 13 evra.

Gde je popust?

 

Neđo Mandić, predsednik poslovnog udruženja Međunarodni transport, pak ističe da su drumarine za kamiondžije u Srbiji skuplje nego u regionu, gde transporteri dobijaju popust koji u Hrvatskoj ide i do 25 odsto. 

2024 © - Vesti online