Četvrtak 12.04.2012.
19:08 >> 20:07h
Beta

Jahjaga traži zaštitu Srba na KiM? NATO obećao pomoć

Atifete Jahjaga razgovarala je s komandantom Kfora o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Jahjaga je navela da je sastanak imao za cilj ocenu bezbednosne situacije na Kosovu posle bombaškog napada krajem prošle nedelje u Kosovskoj Mitrovici.

"Ona je istakla da je pomoć međunarodnih mirovnih snaga potrebna da bi se uspostavili red i mir, da se pomogne Srbima, građanima Kosova u tri

opštine na severu, da žive slobodni, bez straha od paralelnih struktura koje deluju u tom delu Kosova", navodi se u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice.

Jahjaga je za vladavinu prava a protiv anarhije, a ovo se desilo:

Ranjen mladić u Kosovskoj Mitrovici

General Drevs rekao je da će Kfor nastaviti da ostvaruje mandat na očuvanju sigurne sredine za sve građane Kosova, nezavisno od njihove etničke pripadnosti.

Komandant NATO-a u Napulju, američki admiral Brus Klingan, najavio je u Prištini da je NATO i dalje opredeljen da pomogne Kosovu u daljoj stabilizaciji, očuvanju mira i stvaranju sigurne sredine za sve građane.

Kako je saopšteno u Prištini, u razgovoru s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, one je izrazio posebno interesovanje NATO-a da pomogne konsolidaciji Bezbednosnih snaga Kosova, koje su, prema ocenama Kfora, postigle pun operativni kapacitet.

Admiral Klingan je rekao da NATO iz bliza prati kretanja na Kosovu i očekuje da institucije i narod Kosova budu odgovorni kao i do sada i da ne dozvole da se izdvojeni incidenti koriste za postizanje političkih ciljeva i stvaranje klime nesigurnosti i netolerancije, kaže se u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice.

Ona je istakla da je podrška Kfora institucijama Kosova potrebna, posebno u opštinama na severu zemlje, kako bi se prevazišle teškoće s kojima se Kosovo suočava.

2024 © - Vesti online