Ponedeljak 26.10.2009.
10:39
Tanjug

Neočekivan izbor novog komesara EU

Kancelar Nemačke Angela Merkel objavila je odluku donetu prethodnog vikenda, posle pregovora hrišćanskih demokrata i njihovih budućih koalicionih partnera liberala.

Njena odluka iznenadila je političare u Nemačkoj, ali i u Briselu, zbog odstupanja od liste najužih kandidata, među kojima su bili ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble i član Evropskog parlamenta Elmar Brok, naveo je danas EUobserver.

Etinger (56), ekonomski ekspert koji je prvobitno studirao prava, bio je na čelu ekonomski jakog regiona od 2005. godine, a u poslednje vreme njegova popularnost u toj državi je u opadanju.

Kancelarka Merkel, kojoj nije bio mnogo blizak, naterala ga je da se distancira od komentara o nacističkoj prošlosti Hansa Filbingera, jednog od njegovih prethodnika na mestu ministra-predsednika Baden-Virtemberga, od pre dve godine.

Angela Merkel pokazala je još jednom da sve konce čvrsto drži u svojim rukama

Nemački mediji okarakterisali su ovu odluku Merkelove kao pokušaj da ga skloni s nacionalne političke scene, pošto joj je godinama bio trn u oku. Nedavno je odbio da se povinuje njenim zahtevima tokom koalicionih pregovora o budžetskim pitanjima.

Etinger je izjavio da nije bilo prtisaka da se preseli u Brisel i da se takve ponude dobijaju samo jednom.On će u EU zameniti socijaldemokratu Gintera Ferhojgena, komesara za industriju EU.

Novi komesari će biti glavna tema na sledećem samitu EU koji će biti održan krajem sedmice.


 

2024 © - Vesti online