Četvrtak 12.04.2012.
14:49
Beta

Zabranjen skup ekstremne desnice u Zagrebu

Zabranjen skup ekstremne desnice u Zagrebu

"Razlozi su svetonazorski i politički. Neće se dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka, na grabež delova hrvatske teritorije, takvi u Hrvatsku mogu doći kao turisti, ali kao politički protivnici ne mogu doći", rekao je premijer Zoran Milanović na početku današnje sednice vlade.

Milanović je poručio da je obaveza vlade da se takvim idejama suprotstavi.

"Da se još radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom na to da se radi o jednoj solidarnoj internacionali mogu samo reći da toga u Hrvatskoj neće biti. Oni koji pozivaju na progon manjina, Jevreja, Roma, na grabež tuđe teritorije, ti će se prvo međusobno pohvatati, što će se dogoditi vrlo brzo, ali to neće raditi na hrvatskoj teritoriji", istakao je premijer.

Posle odluke MUP-a, predsednik HČSP-a Josip Miljak izjavio je novinarima da vlada "još nije zabranila dolazak turista u Zagreb" i najavio da će se pristalice te stranke i njihovi gosti "turistički okupiti i prošetati Zagrebom".

Vanparlamentrana HČSP najavila je ranije da će u petak u Zagrebu biti održana Međunarodna nacionalistička konferencija na kojoj se očekivao dolazak nekoliko evropskih ultradesničarskih stranaka, među njima i mađarska Jobik koja iskazuje pretenzije prema Hrvatskoj i Srbiji.

Uz to je za subotu planiran marš kroz Zagreb za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača povodom godišnjice izricanja prvostepene presude dvojici generala koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja 1995. godine.

Protiv tih skupova ustale su brojne organizacije, ali i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

2024 © - Vesti online