Četvrtak 12.04.2012.
11:50
Alo

Lekare plaćaju srpskim pilićima

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, više od 20.000 živih pilića već je podeljeno u mestu po imenu Vobkent u regiji Bukhara, a očekuje se da će u domaćinstvima lekara i učitelja ove centralnoazijske zemlje završiti još 40.000 pilića uvezenih iz Srbije.

Foto: Ilustracija


Inicijativa za to da svaki od radnika gore navedenih struka dobije po deset pilića potekla je iz saveta ministara Uzbekistana, koji je naložio regionalnim vladama da uvećaju domaću proizvodnju živine, jaja, mesa i povrća.

Sudeći prema izjavama tamošnjih zvaničnika, srpske koke daleko su uspešnije od svojih uzbekistanskih ''koleginica“, pa se tako s pravom od njih očekuje da počnu da ležu jaja najkasnije u roku od dva predstojeća meseca.

Iako vlasti tvrde da je cela akcija na dobrovoljnoj bazi, mnogi zaposleni tvrde da su im uvalili piliće protiv njihove volje. Ovo je posebno predstavljalo problem za one koji žive u stanovima:


- Svima nama su dali po 10 pilića. Svako od njih košta po tri dolara, što je malo skuplje od regularne cene domaćih pilića. U svakom slučaju, nismo imali izbora, morali smo da ih uzmemo - rekao je Odil, 32-godišnji učitelj u razgovoru sa uzbekistanskim medijima.

Dok kritičari kažu da vlada jednostavno pokušava da smanji državne troškove i skine sa budžetskog platnog spiska plate u javnom sektoru, vladini zvaničnici se brane tvrdeći da je kampanja više nego uspešna, čak vrlo ekonomski održiva i isplativa, i da planiraju da je prošire na celu zemlju. Razmatraju čak i uvođenje programa ''stoka za keš“, ali će krave uvoziti iz Ukrajne.

2024 © - Vesti online