Četvrtak 12.04.2012.
08:01 >> 23:03h
Beta, RTS

Dačić potvrdio hapšenja za Sezanovu sliku

Dačić pored nađenog "Dečaka u crvenom kaputu"
 

Na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj je bila izložena ukradena slika "Dečak u crvenom prsluku", Dačić je rekao da je sliku iz muzeja u Švajcarskoj ukrao Raško Mladenović sa još nekim licima koja su za sada nepoznata.

Plan je bio da ukradena slika bude vraćena vlasniku, za šta bi on platio 2,8 miliona evra
 

Ministar je kazao da su trojica uhapšenih u akciji "Prsluk" bili Mladenovićeva logistička podrška u Srbiji. Prema njegovim rečima, svi uhapšeni - Raško Mladenović, Ivan Peković, Goran Radojević i Bobe Nedeljkovski, već imaju kriminalne dosijee.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je dodao da je u toku saslušanje osumnjičenih kojima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Radisavljević je rekao je da su osumnjičeni za krađu slike planirali da je prodaju kupcu u Beogradu za tri i po miliona evra, a da su do sada uspeli da naplate 2,8 miliona evra.

"Policija je tokom istrage, koja je trajala oko dve godine, došla do informacije da se slika nalazi u Beogradu i da osumnjičeni pokušavaju da je prodaju. Izvršena je primopredaja 1,4 miliona evra, a nakon toga još 400.000 evra", rekao je Radisavljević.

Ministar Dačić je naglasio je da je ovo jedna od najvećih zaplena u finansijskom smislu, jer je kod uhapšenih pronađen i jedan i po milion evra, 60.000 franaka i četiri vozila.

U potrazi za slikom i kradljivcima, naša policija sarađivala je sa kolegama iz nekoliko država, a sama akcija pripremana je nekoliko meseci. Dačić je rekao da su švajcarski eksperti utvrdili autentičnost Sezanovog rada i naglasio da će dati nalog direktoru policije da nagradi sve koji su učestvovali u ovoj akciji.

2024 © - Vesti online