Četvrtak 12.04.2012.
00:49
Srna

Rusija postavlja bazu na Mesecu

Lunahod 1

Naučnici su odlučili da je u prvom redu neophodno detaljno izučiti polarne oblasti Meseca - tamo je bio otkriven led. To znači da je moguće provođenje eksperimenata koji se tiču dobijanja vode, kiseonika i vodonika, uveren je novinar časopisa "Novosti kosmonautike" Igor Lisov.

Čovečanstvo na Zemlji, kao zatvoren sistem, ne može da traje večno. To je prilično složen političko-filozofski problem. Bez izlaza iz sistema, bez novih osvajanja Meseca i Marsa, zapada se u ćorsokak.

Godine 1959. sovetska automatska međuplanetarna stanica dobila je prve slike suprotne strane Meseca. Nakon deset godina, let na Mesec ostvarili su Amerikanci. Nakon još godinu dana, prvi sovetski "lunohod" na daljinsko upravljanje "prošetao" se po površini Meseca.

Od tada, Mesec ne prestaje da zadivljuje naučnike. Na primer, 70-ih godina prošlog veka su fotografije pejzaža južnog pola Meseca omogućile da se zaključi kako tamo postoje planine visine do deset kilometara, tačnije više od Mont Everesta.

Početak novog ruskog projekta vezanog za Mesec biće 2015.godine. Tada će u pohod poleteti dve sonde - "Luna-resurs", koja će ispitivati južni pol Meseca, i "Luna-glob" predviđena za ispitivanje severnog pola.

"Lunohod tri" trebalo bi da počne misiju 2020. godine. Ova sonda će uzimati uzorke do dubine od dva metra. Lunohod će takođe učestvovati u tehnološkim i naučnim eksperimentima sa ekipama iz drugih zemalja - navodi Glas Rusije.

U završnoj fazi ekspedicije "Lunohod tri" će dostaviti obrasce zemljišta i pripremiti teren za spuštanje "Lunohoda četiri". To će se dogoditi 2022.godine. Godinu dana nakon toga, na Mesec će biti poslat kosmički aparat sa povratnom raketom, koja će na Zemlju vratiti do Mesečevog tla.

2024 © - Vesti online