Sreda 11.04.2012.
13:17
Beta

EP: Cvetkoviću, pusti Albance iz zatvora

Albanci uhapšeni posle hapšenja Srba na KiM

Prema oceni Kukana i Kacina, držanje u pritvoru Abazija, predsednika Nezavisnog sindikata metalskih radnika Kosova, izaziva "ozbiljnu zabrinutost u pogledu nezavisnosti državnih institucija i vladavine prava u Srbiji".

"Prema našim informacijama, Abazi je prvih 48 sati ilegalno držan u pritvoru, i nije mu omogućeno da vidi ni svog advokata ni članove svoje porodice", navodi se u saopštenju.

Kukan i Kacin su izrazili žaljenje što do ovakvih postupaka dolazi tokom predizborne kampanje u Srbiji, a takođe su ocenili "da ljudski životi i individualne slobode ne smeju doći u opasnost usled političkih razmirica između Srbije i Kosova".

"Vaša vlada snosi ne samo odgovornost za zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građana Srbije, već i ljudi koji prolaze preko teritorije Srbije", naveli su Kukan i Kacin.

Oni su takođe ukazali na potrebu da se implementira ono što je dogovoreno u razgovorima Beograda i Prištine, pored ostalog i sloboda kretanja. "Pritvaranje Abazija je korak u pogrešnom pravcu", dodaje se u saopštenju.

Eduard Kukan je predsedavajući delagacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i sa Kosovom. Jelko Kacin je potpredsednik ove delegacije.

Hasan Abazi iz Uroševca uhapšen je 28. marta na Končulju, po poternici suda u Gnjilanu. Pored njega je uhapšen i Adem Hurseli, po poternici policijske uprave Beograd koja ga tereti za trgovinu drogom.

Kosovske vlasti su prethodnih nedelja uhapsile nekoliko pripadnika MUP Srbije i zaposlenih u srpskim opštinskim strukturama, kao i trojicu radnika Pošta Srbije - svi na osnovu sumnje da su kršili ustavni poredak Kosova.

2024 © - Vesti online