Sreda 11.04.2012.
06:10
Politika

Ukidaju se duple plate funkcionerima na Kosmetu

Bogdanović: Ne može plata i iz srpskog i iz kosovskog budžeta
 

Ovo je za Politiku rekao Bogdanović, povodom pisma koje je Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, uputio Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, tražeći "instrukcije kako da postupi sa 60 radnika opštinske uprave u Kosovskoj Mitrovici koji su i na platnom spisku kosovske vlade".

U skladu sa Zakonom o radu i radnim odnosima Republike Srbije, a na osnovu dopisa koje je još 17. marta prošle godine uputio Bogdanović svim institucijama koje posluju u skladu sa sistemom srpske države, odgovornost će snositi rukovodioci, odnosno predstavnici lokalne samouprave, direktori škola, zdravstvenih ustanova i preduzeća, koji moraju da se odrede da li će u svojim ustanovama imati i one koji krše zaključak Vlade Republike Srbije iz 2003. godine.

"Zakon je sasvim jasan. Ja ne mogu da odgovaram, ponaosob, Krstimiru Pantiću, jer je očigledno da on beži od odgovornosti. Zašto od mene traži instrukcije, kada pred sobom ima Zakon o radu i radnim odnosima Republike Srbije, koji je jasan i gde se kaže da lica sa područja Kosova i Metohije mogu samo po jednom osnovu da ostvaruju primanja, kao što su plate, zarade i druga primanja na osnovu rada, novčane naknade, privremene novčane naknade, a sve u skladu sa stavom 8. zaključka Vlade Republike Srbije od pre devet godina", naveo je Bogdanović.

Pantić je za "Politiku" potvrdio da je od ukupno 109 radnika koliko je zaposleno u lokalnoj kosovskomitrovičkoj samoupravi njih 49 na spisku države Srbije, dok je preostalih 60 od 2002. godine i na platnom spisku kosovskog budžeta.

2024 © - Vesti online