Sreda 11.04.2012.
05:37
Beta

Ameri spremili "odgovor" Severnoj Koreji

Hilari Klinton: Koreja da otkaže lansiranje rakete
 

Klintonova je rekla da, ako Severna Koreja želi mirnu, bolju budućnost svog naroda, ne bi trebalo da lansira projektil. Ona je rekla da bi to bila direktna pretnja regionalnoj bezbednosti i kršenje obaveza Severa iz postojećih rezolucija Saveta bezbednosti. Klinton je to rekla u utorak posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Japana Koičirom Gembom.

Gemba kaže da će Japan, ključni saveznik SAD, sarađivati sa Vašingtonom i međunarodnom zajednicom u pripremi svog odgovora na potez Severne Koreje. Ni jedan od dvoje zvaničnika nije rekao šta sće taj odgovor biti.

Zvaničnici Severne Koreje za svemirski program kažu da je raketa izgrađena da ponese satelit u svemir, spremna za lansiranje ove nedelje. U sredu počinje Kongres vladajuće Radničke partije, na kojem bi novilider Kim Džong Un trebalo da nasledi titule koje je do smrti imao njegov otac Kim Džong Il.

Uz to, Severna Koreja u nedelju proslavlja 100. godišnjicu rođenja svog stvaraoca Kim Il Sunga, oca i dede narednih lidera - Kim Džong Ila i sadašnjeg, Kim Džong Una.

Zvaničnici svemirskog programa su rekli stranim novinarima da će trostepena raketa biti lansirana između četvrtka i ponedeljka, pvodom stogodišnjice rođenja Kim Il Sunga.

Raketa bi trebalo da ponese satelit "Kvangmiongsong-3" ("sjajna zvezda"), opremljen kamerom za snimanje Severne Koreje i slanje meteoroloških podataka.

SAD, Velika Britanija, Japan i druge zemlje su pozvale Severnu Koreju da otkaže lansiranje, rekavši da bi se ono moglo smatrati kršenjem rezolucija UN koje toj zemlji zabranjujuju nuklearnu i raketnu balističku aktivnost.

2024 © - Vesti online