Utorak 10.04.2012.
19:58
Beta

Skup evropskih desničara u Zagrebu

Evropski desničari odlaze u Zagreb na dogovore i konsultacije

Osim skupa u petak, HČSP je policiji za subotu prijavio i održavanje "mimohoda" kroz Zagreb za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, povodom godišnjice izricanja prvostepene presude dvojici generala koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine tokom i posle akcije "Oluja" 1995.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ne podržava skup HČSP-a, jer su među učesnicima oni koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske.

"Među učesnicima su oni koji ozbiljno dovode u pitanje teritorijani integritet Republike Hrvatske, koji u svojim programima imaju i govor mržnje. Nisam srećan s time što su oni ovde", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu.

On je dodao da će oni, u skladu s hrvatskim zakonima, dobiti ili neće dobiti odobrenje za pojedine sastanke.

Protiv najavljenih skupova pobunila se i Građanska inicijativa koja je ocenila da je reč o "umotanoj fašističkoj manifestaciji". Ta organizacija je na svojim Fejsbuk stranicama pozvala građane da se u subotu na Trgu bana Jelačića okupe na kontra skupu "Ujedinjeni protiv fašizma".

Građanska inicijativa navodi da će na skupu učestvovati stranke i organizacije "koje ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svetskom ratu, nego su i danas uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim grupama".

Predsednik HČSP Josip Miljak izjavio je danas da će Međunarodna nacionalistička konferencija biti održana u hotelu Palas u centru Zagreba i da se očekuje dolazak oko sto predstavnika politički srodnih stranaka i udruženja iz Mađarske, Bugarske, Nemačke, Austrije, Francuske i Belgije (Flandrije).

Ranije je bilo najavljeno da će konferencija biti održana u prostorijama Matice hrvatske, ali je posle negativnih reakcija javnosti, uključujući i Vlade Hrvatske, ta nacionalna kulturna institucija koja se finansira iz budžeta otkazala gostoprimstvo organizatoru konferencije.

Predstavnici HČSP-a na čelu s predsednikom te stranke položili su danas vence i zapalili sveće u Splitu i u Zagrebu, između ostalim i na grobu roditelja Ante Pavelića, i time, kako su najavili na svojim interent stranicama, obeležili dan osnivanja tzv. Nezavisne Države Hrvatske, 10. april.

2024 © - Vesti online