Utorak 10.04.2012.
19:24
Beta

Titanik - 100 godina kasnije

Meštani Sautemptona odali poštu svojim nastradalim sugrađanima

Sautempton je bio dom trećini od više od 1.500 putnika koji su se udavili kada je Titanik 15. aprila 1912. udario u ledeni breg i potonuo u Atlantski okean, na svom putu ka Njujorku. Više od 650 potomaka putnika na Titaniku okupili su se danas na ceremoniji na istom doku sa koga je Titanik isplovio 10. aprila 1912. Oni su bacali cveće i vence u vodu.

Minut ćutanja prethodio je snimku zvuka brodske sirene sa Titanika, koji se začuo na doku u Sautemptonu u podne, u istom trenutku u kome su pre 100 godina odvezana užad i brod krenuo na sudbonosno putovanje. Služba na doku okončana je pesmom "Nearer My God To Thee", koja je, prema svedočenjima preživelih, svirao brodski orkestar u trenutku potonuća Titanika.

Stotine đaka iz Sautemptona potom je prošlo centrom grada, noseći transparente sa fotografijama lokalnih stanovnika koji su stradali u brodolomu.

Na plovidbu Titanikovim vodama krenuli kao pre 100 godina

Sautempton je danas, takođe, otvorio novi muzej - Morski grad (SeaCity), koji priča priču o povezanosti tog grada sa morem, sa fokusom na storiju o Titaniku.

Potonuće "Titanika" smatra se jednom od najvećih pomorskih tragedija u istoriji.

Brod je na svom prvom putovanju od Sautemptona do Njujorka prevozio 2.224 ljudi, od kojih je poginulo 1.514. Među putnicima su bili i neki od najbogatijih ljudi tog vremena, kao i imigranti iz Velike Britanije, Irske i Skandinavije.

Iz luke Sautempton, pre dva dana isplovio je brod Balmoral koji će putovati istom rutom kojom je putovao Titanik, u znak obeležavanja 100-godišnjice od nesreće. Plovidba će trajati 12 dana i uključiće i obilazak lokacije gde je Titanik potonuo pre jednog veka.

2019 © - Vesti online