Utorak 10.04.2012.
12:03
B. Đokić - Vesti

Drumske bande pljačkaju dijasporu

Vrlo često su mete ovih napada upravo sunarodnici iz rasejanja, koji voze automobile stranih registarskih oznaka, jer ih lopovi zamene za Turke i Grke, a glavna su meta ovih kriminalaca.


Ponekad prevare i želja za brzim novcem postanu vrlo opasne i uzrokuju gubitak ljudskih života. Dešava se da prevaranti na odmaralištima preseku kablove za ulje ili kočnice, po pravilu stranih registarskih tablica, u nameri da se posle nekoliko kilometara žrtva zaustavi, a prevaranti "nevino" ponude pomoć oko popravke i šlepovanja vozila. Međutim, postoje sumnje da se nekoliko ovakvih slučajeva završilo tragično, saobraćajnim nesrećama u kojima je bilo mrtvih.


Prema rečima Dragiše Simića, načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, poslednjih godina policija je uspela da se izbori sa takozvanom drumskom mafijom, ali i dalje postoje pojedinačni slučajevi, pogotovo tokom turističke sezone, kada je put kroz Srbiju jedan od najfrekfentnijih.

OPREZ NA PUTU: Dragiša Simić, načelnik saobraćajne policije
 

- Uspeli smo da smanjimo broj pljački i prevari na srpskim putevima, pogotovo Koridoru 10, ali se ovakve stvari i dalje dešavaju. Tokom leta povećavamo broj patrola i trudimo se da se svi koji prolaze kroz Srbiju osećaju sigurno - kaže Simić.


Kako saznajemo u saobraćajnoj policiji, drumski razbojnici imaju više načina da prevare putnike.


- Najčešće su u pitanju klasične krađe iz vozila, obično na autoputu. Kradu retrovizore, prtljag sa krova, gume, sve što mogu. Obično se to dešava na parkiralištima jer tamo nema kamera i manje je ljudi. Mnogo opasnija vrsta je prouzrokovanje namernih oštećenja, izazivanje kvarova na vozilima, sečenje kablova za ulje. Puste vas da krenete, prate i čim vam stane automobil nevino prilaze da ponude pomoć, koja vas košta mnogo novca - kaže Simić.

OGRANIČENJE 120 KILOMETARA NA SAT: Presretači zaustavljaju zbog prekoračenja brzine
 


Među najčešćim načinima za zaradu ovih kriminalaca je i kada prevaranti podesnim ključem otvore rezervoar i sipaju vodu. Pošto je ona teža, odmah padne na dno i uvuče se u motor, pa posle stotinjak metara automobil stane. Odmah se oko žrtve skupe "dobronamernici" koji nude svoje mehaničare, šlep-službu, pokušavaju žrtvi da pomognu, ali se sve plati i sa po nekoliko hiljada evra.

Treniraju pse da izazivaju nesreće!

 

Koliko su ovi drumski pljačkaši drski vidi se po primeru koji je za "Vesti" ispričao jedan od vlasnika kafane na autoputu u blizini Beograda, koji je godinama svedok svakakvih drumskih prevara.


- Jedan od njih imao je nekoliko velikih kučića koje je izgladnjivao po nekoliko dana. Onda bi ih noću dovodio na autoput i hranu im davao samo u levoj kolovoznoj traci. Tako bi ih navikao i onda puštao jednog po jednog. Psi bi stali na put i čekali hranu, ali bi na njih naravno naleteo automobil. On bi se kao slučajno tu uvek zatekao i pružao pomoć za popravku vozila, što bi papreno naplaćivao. Kada je bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić imao saobraćajnu nezgodu na autoputu, njegovo vozilo udarilo je upravo u psa - kaže sagovornik "Vesti".

  

Saveti iz policije

 

U saobraćajnoj policiji upozoravaju putnike kroz Srbiju da se pridržavaju nekoliko saveta, kako bi izbegli neke eventualne neprijatnosti tokom puta kroz Srbiju.


- Zaustavljajte se na osvetljenim odmaralištima. Najbolje je na pumpama, gde ima veliki broj kamera i puno ljudi. Ukoliko neko pokušava da vas zaustavi tokom vožnje, nemojte to činiti, pogotovo ne u zaustavnoj traci, već dođite do prvog parkirališta - neki su od osnovnih saveta za bezbednu vožnju.

  

Stroge kontrole po putevima

 

Tokom letnjih meseci policija će patrolirati sa velikim brojem vozila po glavnim drumovima u Srbiji, kako bi predupredili krađe, prevare, ali i divljanje vozača. Koristiće se i patrolna vozila, ali i jedan deo neobeleženih, civilnih vozila, najčešće presretača. U policiji objašnjavaju da oni isključivo zaustavljaju automobile na sigurnim mestima, a svi ostali koji pokušavaju da vas zaustave predstavljajući se kao policija su kriminalci.


- Kada prekoračite brzinu na primer i snimi vas policijski presretač, on će svetlosnom signalizacijom pokazati da je u pitanju policijsko vozilo i da ga pratite. Nema zaustavljanja na autoputu, već će vas dopratiti do prvog parkinga, gde će se izvršiti kontrola - kažu u policiji.

2024 © - Vesti online