Ponedeljak 09.04.2012.
23:37
Blic

Bacaju bebe u ambis "za sreću"

Ako beba ne pogodi čaršaf, jednostavno nije imala sreće

Ovaj ritual koji se održava svake godine u indijskoj državi Karnataka, zapanjio je borce za zaštitu prava deteta, koji zahtevaju da indijska vlada zabrani običaj, koji se praktikuje vekovima i odigrava širom Indije, i među Indusima i među muslimanima.

Snimak ceremonije iz 2009. godine prikazuje ljude u svešteničkim odorama kako tresu preplašenu decu pre nego što ih ispuste sa balkona ispod koga muškarci čekaju bebu sa raširenim ćebetom. Posle uspelog pada deteta na ćebe okupljena masa glasno uzvikuje, dodajući dete od ruke do ruke pre nego što ga vrate majci.

Unezverena beba pošto je bačena sa vrha hrama

Lokalni aktivisti uspeli su da izdejstvuju zabranu čudnog običaja prošle godine, ali ritual je ponovo održan u hramu Digambešvara u selu Nagrala prošle nedelje, na veliku žalost Lova Verme iz Nacionalne komisije za zaštitu dečjih prava.

"Potpuno sam šokiran. To nije samo vladin posao. Moramo da edukujemo sve one koji učestvuju u ovom varvarskom običaju i sveštenike i zajednicu", kaže on.

Međutim, učesnici odgovaraju da je njihova religijska dužnost da prisustvuju ovakvim ceremonijama, a jedan od njih kaže da mnogi dolaze na tu ceremoniju zbog njihovih religijskih verovanja.

2024 © - Vesti online