Ponedeljak 09.04.2012.
23:10
Vestionline

Resničani: Đilase, izvini nam se!

Meštani Resnika na današnjem protestu

Na početku skupa pročitano je pismo u kome se traži da se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvini stanovnicima Resnika zbog optužbe za rasizam.
 

"Na teritoriji Resnika više od 150 godina postoji Romsko naselje i do sada se ovde nikada nije desio ni jedan incident izazvan rasnom mržnjom. Na protestu koji je prekomernom upotrebom sile u nedelju razbila policija učestvovali su i Romi iz Resnika. Mi nismo podigli svoj glas protiv Roma već protiv uzurpacije parcela koje pripadaju građanima Resnika, kao i protiv otvaranja još jednog komunalno socijalnog žarišta na teritoriji našeg naselja", piše u pismu nezadovoljnih meštana.

Kontejneri u koje bi trebalo da budu useljene romske porodice iz Belvila


Oni su na skupu podsetili da je u Resniku već postoji nehigjensko Romsko naselje, da postoji izbeglički kamp, a da u napuštenom prostoru firme "Vijadukt", bez struje i vode već, živi oko 50 ljudi kojima grad ne pruža nikakvu pomoć i da je neprihvatljivo da se u ovako malo naselje doseljavaju novi socijalni slučjevi.

Predstavnici meštana Resnika upozorili su da je Đilas prekršio predhodni dogovor o raseljavanju Roma sa Novog Beograda po kome je u Rakovicu trebalo da bude preseljeno samo 20 porodica koje su već useljene u kamp u Kijevu (neposredna blizina Resnika) i da će, ako Skupština grada prisilno useli kamp u Resniku taj broj premašiti 80 porodica.


Predstavnici roditelja iz OŠ "Đorđe Krstić" najavili su od 17. aprila početak bojkota nastave. Policija je sprečila protestnu šetnju do gradilišta, a tokom celog dana meštanima Resnika je bilo zabranjeno da obiđu svoja imanja na toj lokaciji.

Novi skup je zakazan za sutra u 18 sati.

Zbog preseljenja Roma u Resnik juče je došlo do žestokog obračuna stanovnika ovog naselja sa policijom. Meštani policiju optužuju za prekomernu upotrebu sile, a u naseljuje nekoliko sati vladalo pravo opsadno stanje.

2024 © - Vesti online