Ponedeljak 09.04.2012.
16:35
Beta

Gejevi: Srbijo, omogući Paradu ponosa 2012. godine

Foto: Arhiva

"Sloboda okupljanja je jedno od osnovnih ljudskih prava i za GSA je nesporno da na državi i njenim institucijama leži najveća odgovornost za bezbednost ovog i drugih skupova, postojanje političke volje i promociju tolerancije prema LGBT populaciji", navodi se u saopštenju.


Ta nevladina organizacija smatra da država mora da pokaže ozbiljnost i da, bez ikakvih kalkulacija, obezbedi poštovanje svojih zakona.


"S druge strane, postoji i velika odgovornost organizatora Parade prema LGBT populaciji zbog koje se taj događaj organizuje i čija prava treba dostojno zastupati. Zato GSA poziva i organizatore Parade ponosa 2012. godine da maksimalno ozbiljno i na vreme, to jest odmah pristupe pripremi i organizaciji skupa", navodi se.


GSA smatra da je Parada ponosa veoma važan događaj zbog čega mora biti transparentan i ne sme služiti za "potkusurivanje" bilo kojoj strani u organizacionom procesu ili drugim zainteresovanim stranama.


"LGBT osobe u Srbiji i njihova prava ne smeju biti taoci skrivenih agendi ili bilo čijih personalnih ambicija. Parada ne sme biti ni sama po sebi cilj već sredstvo u borbi za smanjenje nasilja i diskriminacije", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online