Ponedeljak 09.04.2012.
14:42
Beta

Čudo: Crnogorski sud protiv crnogorske Vlade!

Božidar Vukasnović je, prema odluci Upravnog suda, na mesto direktora Uprave policije postavljen nezakonito
 

Upravni sud je ocenio da je Vlada prekršila zakonsku proceduru prilikom imenovanja Vuksanovića, jer zakoni o državnoj upravi i policiji ne predviđaju mogućnost imenovanja vršioca dužnosti starešine državnog organa, preneli su podgorički mediji.


Sud je ocenio da je tužba poslanika SNP-a osnovana i vladi naložio da u ponovljenom postupku donese novo rešenje i otkloni nepravilnosti ukazane u presudi.


Upravni sud je odbacio navode vlade da je izvršna vlast "bila u nemogućnosti da zbog kadrovskih promena sprovede propisani postupak za imenovanje starešine policije", te da je "poseban interes da se obezbedi normalno funkcionisanje policije nalagalo" imenovanje Vuksanovića za vršioca dužnosti.


Poslanici SNP-a su tužbom tražili od suda da poništi vladino rešenje, jer su smatrali da je imenovanje doskorašnjeg poslanika vladajuće DPS za direktora policije bilo nezakoniti, između ostalog zbog toga što o svemu prethodno nije uvaženo mišljenje nadležnog skupštinskog odbora za bezbednost i odbranu, a što predviđa zakon o policiji.


Božidar Vuksanović, kadar vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) imenovan je za direktora crnogorske policije krajem prošle godine i na toj dužnosti je nasledio Veselina Veljovića koji je prešao u kabinet predsednika države.


Do smene na čelu policije i Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) došlo je nakon prošlogodišnje afere "listing", odnosno navodnih telefonskih kontakata premijera Igora Lukšića i šefa diplomatije Milana Roćena sa odbeglim narko bosom Darkom Šarićem.

2024 © - Vesti online