Ponedeljak 09.04.2012.
12:08
Blic

Tadiću i Nikoliću 2/3 glasova na izborima

Ističući ocenu da će zbog raspisivanja predsedničkih izbora rezultati biti drugačiji nego da su raspisani samo parlamentarni, Goati objašnjava u intervjuu za ''Blic'' da će se najverovatnije pojaviti fenomen ''strateškog glasanja“ koji je sve prisutniji i u svetu. Zbog raspisivanja opštih izbora, stranke koje imaju harizmatične lidere proći će bolje.

Stranke sa harizmatičnim liderima će proći bolje: Vladimir Goati

- Stvar je u tome da birači ne žele da bace svoj glas na nekog ko im je lično simpatičan, a u čije šanse sumnjaju, već glasaju za stranku ili lidera za koga smatraju da će sigurno pobediti. Stradaće male stranke, i to je velika šteta jer su upravo one nosioci drugačijih tema i izvor kreacije novih ideja - kaže Goati.


Da li to što će DS i SNS odneti, kako kažete, dve trećine glasova, ukazuje na njihovu koaliciju?

- Velika koalicija je nerealna. Više verujem u ponovljene izbore nego u to. Velike koalicije pre svega nisu isplative za stranke koje ih prave. Jer, partije se bore za plen, a ako imate punu trpezu sa 130 ljudi, plen za svakog ponaosob je mali. Što više povećavate broj onih koji dele plen, to je deo koji se dobija manji.


Sa izuzetkom radikala i DSS, sve druge stranke nude maltene iste programe. Kako će se birači opredeljivati?

- Kada nema ideoloških razlika, ključnu ulogu igra poverenje u ljude i glasaće za one kojima veruju da mogu da sprovedu ono što obećavaju.

Da li će SPS, kako tvrdi njihov lider, odlučivati o pobedniku?
- Lično mislim da će Liberalno demokratska partija biti na toj poziciji i da će ta stranka biti iznenađenje ovih izbora. Čedomir Jovanović je jedini lider stranke koji je izabran na neposrednim izborima i mislim da je time uspeo da maksimalno mobiliše sve partijske kadrove.

2024 © - Vesti online