Nedelja 08.04.2012.
23:14
Beta

Severna Koreja: Raketa postavljena za lansiranje

Severnokorejski oficir stoji ispred rakete Unha-3
 

Agencija AP bila je među stranim novinskim agencijama kojima je dozvoljeno da "iz prve ruke" posmatraju pripreme za lansiranje rakete u Satelitskoj stanici Tončhan-ri na severozapadu Severne Koreje.


Pjongjang je prošlog meseca objavio planove za lansiranje komunikacionog satelita sredinom aprila, u čast obeležavanja stogodišnjice od rođenja oca nacije, Kim Il Sunga.


Inžinjeri su danas pojasnili da će satelit kružiti oko Zemlje, kako bi prikupio korisne podatke za meteorološke službe i one koji rade na poboljšanju useva.


SAD, Japan, Britanija i druge zapadne zemlje tražile su od Severne Koreje da otkaže lansiranje rakete dugog dometa, upozorivši je da će time biti prekršene rezolucije UN i obećanje Pjongjanga da će se uzdržati od nuklearnih i raketnih aktivnosti. Severna Koreja, međutim, tvrdi da je cilj tog lansiranja manifestacija njenih naučnih dostignuća.


Stručnjaci navode da trodelna raketa Unha-3 može da bude korišćena i za testiranje raketne tehnologije dugog dometa. Severna Koreja je do sada imala dve nuklearne probe, ali analitičari ne veruju da je došla do neophodne tehnologije za proizvodnju atomskog oružja i njegovog montiranja na rakete dugog dometa.

2024 © - Vesti online