Subota 07.04.2012.
17:55
Jutarnji list

Pomorski incident u Jadranu

Vojni brod "Ankaran", prvi ratni brod Vojske Slovenije, dug 25,4 metra, širok 5,67 metara, znači, nešto malo manje od prosečne jahte prosečnog balkanskog biznismena
 

Šefica hrvatske diplomatije zatražila je od Ljubljane objašnjenje o razlogu uplovljavanja slovenačkog vojnog broda "Ankaran" u hrvatske teritorijalne vode u četvrtak.

Naime, jedan hrvatski ribar prijavio je vlastima da je vojni brod prešao crtu razgraničenja i uplovio u hrvatske vode kod Savudrije u Istri.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karlo Erjavec negira da je brod uplovio u hrvatske vode. I portparol slovenačke vojske Simon Korez rekao je da je patrolni čamac "Ankaran" "plovio prema planu", unutar slovenačke teritorije.

Korez je rekao da se "Ankaran", prema njihovim koordinatama, "svakako nalazio unutar slovenačkih teritorijalnih voda u njihovom krajnjem južnom delu".

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se nada da u budućnosti neće biti sličnih situacija, i napominje da će sredinom ovog meseca Arbitražni sud započeti s konsultacijama s obe strane.

"Ankaran" je dug 25 metara i Slovenija ga je 1996. godine kupila u Izraelu, prenosi hrvatski Jutarnji list.

2024 © - Vesti online