Subota 07.04.2012.
06:33
Večernje novosti

Pola Srba na ''Fejsbuku''

Prema rečima Jovane Trifunović iz ovog centra, čak 80 odsto korisnika popularnog "fejsa" bar jednom dnevno poseti svoj profil, a srednjoškolci proveravaju novosti na svojim stranicama čak i tokom časova, saznaju ''Novosti''.

52,1 odsto domaćinstava u Srbiji ima kompjuter

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je čak 52,1 odsto svih domaćinstava u Srbiji imalo kompjuter, a 41,2 odsto internet-priključak, što je za punih osam odsto više nego pre tri godine.Čak 70 odsto korisnika "neta" starijih od 18 godina je visokoobrazovano, i oni obično i računar i mrežu koriste na poslu.

Međutim, od prošle godine, ističe Trifunović, u porastu je i broj nezaposlenih koji redovno izlaze na internet. Više od polovine njih (50,7 odsto) kompjuterski traži posao, ali i beži u svet igrica i društvenih mreža. Ova brojka je za 11 odsto bila manja pre tri godine.

Ipak, 53 odsto pojedinaca u Srbiji nikad nije koristilo globalnu mrežu, a od onih koji je koriste, samo 13,2 odsto preko nje završavaju poslove s javnom administracijom, a još manje, 9,3 odsto, elektronski kupuje, piše beogradski list.

Inače, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je 85. od 142 zemlje po korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija. Prema upotrebi informacione tehnologije u biznisu, Srbija je na 133. mestu, a prema korišćenju u Vladi na 115.

2024 © - Vesti online