Subota 07.04.2012.
12:03
J. Arsenović - A. Bošković

Ističe rok za prijavu birača!

Svesni skandalozno malog odziva, pojedina DKP krenula su u akciju obaveštavanja i agitovanja birača da na Đurđevdan iskoriste svoje pravo glasa i na taj način utiču na izbor novih vlasti u otadžbini. Utisak je da je akcija zakasnela, s obzirom da je poslednji rok kada možete da se prijavite za glasanje 14. april! 

NA ĐURĐEVDAN OČEKUJE SE JOŠ MANJE BIRAČA : Glasanje u dijaspori otežano novim pravilima za prijavljivanje
 

Praktično su u najboljem slučaju ostala svega četiri dana za prijavljivanje imajući u vidu da se u zapadnoj Evropi Uskrs proslavlja kao državni praznik. Odnosno, u slučaju da DKP ne budu radili u sledeći petak (kada je Veliki petak pred pravoslavni Uskrs), onda su za prijavu preostala samo tri radna dana -utorak, sreda i četvrtak.


Još jednom podsećamo da je prvi korak u ostvarivanju prava glasa na majskim izborima, pre svega provera da li ste upisani u birački spisak. Ukoliko vas nema u novom Jedinstvenom biračkom spisku, neophodno je da podnesete zahtev za upis, i to takođe treba da obavite najkasnije do 14. aprila!

LOŠA REŠENJA ZA RASEJANJE: Sednica Izborne komisije
 


"Vesti" su više navrata pisale, a podsećamo i ovoga puta, da nije dovoljna samo želja da se izađe na biralište, već je zbog stupanja na snagu novog jedinstvenog biračkog spiska, prethodno potrebno da se birač i formalno prijavi da će glasati, popunjavajući odgovorajući obrazac i prilažući fotokopiju svog pasoša.

Naglašavamo da to važi i za one koji su svoje pravo glasa na prošlim izborima ostvarili van Srbije, odnosno koji su bili upisani u prethodni glasački spisak za glasanje u inostranstvu.
 

Kosta Simonović. šef konzularnog odelj

Republička izborna komisija je pre par dana saopštila da državljani Srbije koji se ne prijave do 14. aprila 2012. godine, neće biti u mogućnosti da glasaju u inostranstvu, već će svoje biračko pravo moći da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.


Iako je u početku bilo nejasnoća, pa čak ni članovi RIK-a nisu bili upoznati, za prijavljivanje nije potrebno da se dođe lično u DKP u kojem ćete glasati, već se prijava može poslati i poštom, mejlom ili faksom.

Na taj način se izašlo u susret činjenici da mnogi dijasporci ne stanuju blizu DKP, pa bi u slučaju da žele da glasaju, morali dva puta da prelaze više stotina kilometara - jednom kada se prijavljuju, a drugi put na sam dan izbora. Ova olakašavajuća okolnost, međutim, plasirana je kasno, pa je pitanje koliko će imati efekta, s obzirom da su mnogi uskršnje praznike iskoristili za posetu rodbini u Srbiji.


Još je jedna otežavajuća okolnost koja može uticati na rekordno malu izlaznost. Biračko mesto u DKP biće otvoreno samo ukoliko se za glasanje prijavi minimum 100 birača. Komplikovana procedura, kratak rok i nedovoljna informisanost, ali i razočaranost naših ljudi u dijaspori na kraju može dovesti do najmanjeg broja glasača u inostranstvu.

Informacije preko konzulata

 

U Austriji je glasanje moguće u konzulatima u Beču i Salcburgu. Kada je reč o Beču, popunjene prijave za glasanje uz fotokopiju pasoša ili lične karte potrebno je dostaviti ili faksom (01/544 75 95) ili elektronskom poštom ( consulate.viennamfa.rs) ili poštom na adresu Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung Gumperdorferstr. 83-85, 1060 Wien.


- Budući da je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović u četvrtak objavila održavanje i predsedničkih izbora 6. maja, konzularna predstavništva još nisu dobila odgovarajuće instrukcije povodom njihovog održavanja - izjavio je za "Vesti" šef konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Austriji Kosta Simonović.
 

 

Proverite da li ste u biračkom spisku

 

U RIK skreću pažnju da, zahtev da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, mogu da podnesu samo birači koji su već upisani u Jedinstveni birački spisak. Da li vas ima u biračkom spisku možete proveriti preko internet stranice Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, www.drzavnauprava.gov.rs - unošenjem svog jedinstvenog matičnog broja u pretraživač "Provera upita u birački spisak". 

2024 © - Vesti online