Subota 07.04.2012.
02:22
Srna

Dodik: Fašizam oterao Srbe iz Sarajeva

"U Sarajevu nema 150.000 Srba koji nisu mogli da istrpe fašističku politiku Aliju Izetbegovića i vlasti toga vremena i zato su napustili taj grad", rekao je Dodik za BN televiziju.

Proterivanje Srba: Milorad Dodik

Povodom izjava članova Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da se Sarajevu u Drugom svetskom ratu i pre 20 godine vodila borba protiv fašizma, Dodik je rekao da oni zloupotrebljavaju funkcije u Predsedništvu i da "pokušavaju da prikažu i isforsiraju ono što oni misle da je istina".

Predsjednik Republike Srpske upitao je Izetbegovića o kakvoj borbi protiv fašizma govori kada je njegov otac bio u fašističkoj jedinici.

"Alija Izetbegović je bio u Handžar diviziji koja je bila fašistička jedinica i ovde je nanela mnogo zla", rekao je Dodik i dodao je cinično i bez potrebe na takav način prikazivati istoriju.

Predsednik Republike Srpske kaže da nije čuo ni za kakvu antifašističku borbu u Sarajevu za vreme Drugog svetskog rata, podsećajući da je 1942. godine od 36 partizanskih brigada u bivšoj Jugoslaviji 10 bilo na prostoru Krajine, koje su bile popunjene Srbima.

"Sarajevo nikada nije imalo nijednu proletersku brigadu. To su sve laži i podvale", rekao je Dodik i dodao da ga u tom pogledu ne dodiruju tvrdnje Izetbegovića i Komšića i da je reč o jednoj novoj laži koja je došla iz Sarajeva.

Komšić je na obeležavanju 20 godina od "početka opsade Sarajeva" rekao da je ono što se dešavalo u Drugom svetskom ratu i od 1992. do 1995. godine "klasična borba Sarajeva i Sarajalija, pa i BiH, sa fašistima i fašističkim ideologijama".

Izetbegović je rekao da se "obeležava 67 godina od kada je fašizam isteran iz Sarajeva i 20 od kada je ponovo napao Sarajevo, te 550 godina od kada je ovaj grad unesen u turske teftere kao kasaba".

U Federaciji BiH 6. april je obeležen se kao dan početka ''opsade Sarajeva'', dok se u Republici Srpskoj smatra da je početak rata u Sarajevu 6. aprila 1992. godine bio početak progona Srba i najvećeg etničkog čišćenja iz jednog grada u Evropi od Drugog svetskog rata.

2024 © - Vesti online