Petak 06.04.2012.
21:46
Večernje novosti

NASA traži drugu planetu Zemlju

Za dve godine bi trebalo da uperimo prst u nebo i kažemo: E to je planeta na kojoj je moguć život
 

To je, dakle, tvrdnja naučnika NASA koji uz pomoć svemirskog teleskopa “Kepler“ tragaju za naseljivim planetama. Do sada su uspeli da identifikuju više od 750 planeta u drugim sistemima, a uočeno je još 2.300 nebeskih tela koji čekaju na “presudu“ stručnjaka da li je reč o planetama.


Dalje analize zatim bi trebalo da omoguće naučnicima da utvrde da li je na ovim nebeskim telima moguć život. Kandidat za novu Zemlju morao bi da bude slične veličine kao naša planeta i da se nalazi na približno jednakoj udaljeosti od zvezde oko koje se okreće.


- Verujem da će teleskop “Kepler“ pronaći planetu poput Zemlje u naredne dve godine. Tada ćemo moći da uperimo prstom na nebo i kažemo: “To je planeta na kojoj je moguć život“ - kaže Domagal Goldman.


Uočavanje novih planeta nije ni izbliza lak posao kako se možda čini na prvi pogled. Uglavnom je reč o malim nebeskim telima koje je, zbog sjaja njihovih matičnih zvezda, gotovo nemoguće uočiti. Naučnici NASA već rade na unapređivanju tehnologija i tehnika koje bi trebalo da olakšaju ovaj komplikovan proces.


Najsličnija planeta Zemlji koju su naučnici dosad otkrili je Kepler 22b, koja je od nas udaljena 600 svetlosnih godina. Prvi put uočena 2009. godine ova planeta nalazi se u takozvanoj “nastanjivoj“ zoni, odnosno na odgovarajućoj udaljenosti od svog sunca. Od Zemlje je veća 2,4 puta.

2024 © - Vesti online