Petak 06.04.2012.
21:17
Beta

Artmanova "napala" Bilta u Sarajevu

Florans Artman

"Zašto ste danas došli? Kada ste mogli nešto da učinite, tada ste govorili da je Milošević dobar momak. To piše i u transkriptima. Zašto ste uopšte došli na obeležavanje početka opsade Sarajeva? Vi ste mogli sprečiti da u Sarajevu i BiH ne bude ovoliko žrtava", rekla ja Artman švedskom ministru koji je okrenuo leđa i ignorisao je.


Njenom pitanju Biltu pridružio se i britanski novinar Ed Vulijami Hartmanova i Vulijami su rekli da "Bilt ne zaslužuje da danas bude ovde".


"On svojom politikom, kao predstavnik svoje države i Evropske unije, nije uradio ništa da se skrate muke i Sarajeva i cele BiH. Ja sam slobodna građanka Evrope, ja imam pravo da mu kažem i on ima pravo da nastavi da bude tu", dodala je bivša portparolka Haškoga tužilaštva.


Novinar Vulijami je kazao da "svi znaju da je trogodišnje krvoproliće tolerisala diplomatska zajednica" i dodao da Biltu nije mesto ovde "osim ako se nije došao izviniti iz dubine srca ljudima u Bosni i duhovima žrtava".


Karl Bilt je bio učesnik pregovora o okončanju rata u BIH, u svojstvu specijalnog izaslanika Evropske unije za bivšu Jugoslaviju. Na suđenju u Hagu je govorio u korist bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić koja je osuđena za ratne zločine.

2024 © - Vesti online