Petak 06.04.2012.
23:41
Srna

Rusija u evropskoj misiji na Mars

Posle povlačenja Amerikanaca, u osvajanju Crvene planete učestvovaće Rusi
 

NASA se povukla iz misije vredne 1,3 milijardi dolara u februaru, iako ju je prethodno opisala kao ključnu akciju u istraživanju Marsa. Kao razlozi za povlačenje navedeni su smanjenje budžeta i promena planova.


U takvoj situaciji, Evropa je morala da se okrene Rusiji ili Kini radi lansiranja sondi na dva svemirska broda ove misije. Lansiranja su planirana za 2016. i 2018. godinu.


Šef ruske svemirske agencije Vladimir Popovkin i njegov evropski kolega Žan Žak Dorden obećali su posle razgovora u Moskvi da će sarađivati na ovom projektu. Za sada nije poznato u kojoj će meri Rusija učestvovati u misiji i da li je spremna da podeli finansijski teret njegove realizacije.


Stručnjaci navode da bi Rusija mogla da lansira istraživačke sonde "ekso Mars" na svojoj raketi "proton", ali i da napravi vozilo za ulazak u Marsovu atmosferu, spuštanje i sletanje u drugom delu misije.


Evropske zemlje do sada su obećale 850 miliona evra za ovu misiju, a konačni troškovi procenjeni su na milijardu evra. Očekuje se da će, pošto se NASA povukla, kašnjenje i izmene naučnih aspekata misije dovesti do rasta troškova.

2024 © - Vesti online